VVD



16 sep 2003 - Reactie VVD op Troonrede

De VVD vindt de plannen die het kabinet in de Troonrede presenteert eerlijk. "Het kabinet draait niet om de hete brij heen, benoemt de problemen en pakt die veelal goed aan," aldus de voorzitter van de Tweede Kamerfractie, Jozias van Aartsen. "Ze knokken voor banen en geven extra geld uit aan veiligheid, zorg, onderwijs en infrastructuur."

De VVD staat achter de hoofdlijn van het kabinet: een sterke economie, een veiliger samenleving, een slagvaardige overheid en een levende democratie. Het kabinet maakt echte keuzes waardoor de economische situatie zal herstellen.

De noodzaak van hervormingen wordt versterkt door de komende vergrijzing die gepaard gaat met een geringe stijging van het arbeidsaanbod. Steeds minder mensen moeten betalen voor steeds meer mensen die gebruikmaken van de AOW en zorg. Op termijn zullen de maatregelen op het gebied van de hervorming van de sociale zekerheid en het schrappen van de fiscale faciliteiten voor vervroegde uittreding een gunstige invloed hebben op de economie. Deze maatregelen leiden tot extra arbeidsaanbod.

De VVD is verheugd over het feit dat de de inspanningen op het terrein van de veiligheid fors toenemen. Maar Jozias van Aartsen is niet tevreden met de ontwikkeling van de politiesterkte (aantal banen) in 2004. Hij vindt dit niet in overeenstemming met de toezeggingen van het kabinet in antwoord op zijn vragen tijdens het debat over de regeringsverklaring. Van Aartsen zal hierop terugkomen bij de Algemene Politieke Beschouwingen.