Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

16 september 2003

Jonge boeren niet langer 'knuffelkoe'

De teleurstelling over de landbouwbegroting onder agrarische jongeren is groot. "De jonge agrarische ondernemers zijn het spuugzat om nog langer de knuffelkoe van LNV te spelen. Het is leuk om een hoog aaibaarheidsgehalte te hebben," zegt Jehan Bouma, "maar van de liefde alleen kunnen zelfs agrarische jongeren niet eten!" Het NAJK staakt daarom voor onbepaalde tijd het overleg met LNV over bedrijfsovername.

Jaar na jaar zijn er 'belangrijke opmerkingen' in de landbouwbegroting ten aanzien van jonge boeren. In de begroting op deze derde dinsdag is het niet anders: "Het is essentieel dat er ook in de toekomst ondernemers blijven die brood zien in agrarisch ondernemen en dat er jonge mensen zijn die het transitieproces energiek ter hand willen nemen".

Ontmoedigingsbeleid
Onbegrijpelijk en niet langer te rijmen met het steeds sterker wordende ontmoedigingsbeleid van huidige kabinet richting de jongeren in de agrarische sector. Regelingen waarmee startende agrarische ondernemers echt een steuntje in de rug werd geboden zoals bijvoorbeeld de vestigingssteun en het afgelopen jaar nog de Tante Agaathregeling worden met medewerking van LNV systematisch afgeschaft. Ook het door het NAJK aangedragen idee om jonge boeren te stimuleren goede ondernemingsplannen te maken, faalt in de uitvoering.

Rapport na rapport
Het aantal jongeren dat een bedrijf kan en durft over te nemen daalt al een aantal jaren dramatisch. CBS cijfers ondersteunen deze trend. Nog even en er zijn geen 'jonge mensen meer die het transitieproces energiek ter hand KUNNEN nemen!' Rapport na rapport is ontwikkeld en zonder uitzondering stellen deze de slechte startpositie van de agrarische jongeren in Nederland aan de kaak.

Amendementen
De Tweede Kamer heeft wel oog voor deze bedreigende ontwikkeling en vestigt er ieder jaar opnieuw de aandacht op, stelt vragen, neemt moties en zelfs amendementen aan. De uitvoering van de amendementen levert geen enkele bijdrage aan de verbetering van de huidige moeilijke positie van de jonge ondernemer. We roepen de Kamer hierbij dan ook op LNV middels een vergaand amendement dit jaar te dwingen van koers te veranderen en een zwaardere prioriteit te geven aan de belangen van de jonge agrarische ondernemer. Een gezonde toekomst voor de jonge agrarische ondernemer is van essentieel maatschappelijk belang. Een uittocht van jonge agrarische ondernemers is de doodsteek voor het Nederlandse platteland.

Overleg
Het NAJK weigert om zich nog langer op deze wijze door LNV te laten behandelen en breekt voor onbepaalde tijd het overleg met LNV op het gebied van bedrijfsovername af.