De Unie


De reactie van de AWVN op 'Nu kleur bekennen'

16 september 2003 - U kunt hier de reactie lezen van het AWVN, uit monde van algemeen directeur Frans Versteeg gericht aan Jacques Teuwen, voorzitter van De Unie, op de oproep van De Unie om nu kleur te bekennen.

Beste Jacques,

Dank voor je (open) brief waarin je ons vraagt om kleur te bekennen. Die vraag was de eerlijkheid gebiedt het te zeggen wat ons betreft eigenlijk overbodig. AWVN hééft allang kleur bekend. Dat hoort ook zo. Dat past bij ons streven om een duidelijke en betrouwbare gesprekspartner te zijn.

AWVN staat voor goed werkgeverschap. Want verantwoord ondernemen met mensen biedt blijvende concurrentievoorsprong, is onze stellige en zelden weersproken overtuiging.

Wat betekent dat in de huidige periode? Dat wij vinden dat Nederland een productiviteitssprong moet maken. En niet zozeer door harder te werken, maar vooral door slimmer te werken. Door het werk beter te organiseren, door echt sterk te focussen op vernieuwing, op verdienmogelijkheden. Dit vraagt van alle partijen, van ons allen, de bereidheid om energiek samen te werken, zonder te polariseren of te politiseren.

Dat laatste is uitermate relevant voor het CAO-overleg, waar onze organisaties elkaar zo vaak ontmoeten. Het CAO-overleg zou veel meer dan anders moeten gaan over de vraag hoe we met z'n allen meer kunnen verdienen zodat bedrijven weer winstgevend worden en werknemers kunnen profiteren van hernieuwde economische bloei. Groei van de arbeidsproductiviteit is immers de belangrijkste motor voor welvaartsgroei.

We hebben voor dit alles het concept Slimmer werken bedacht en daar de afgelopen jaren veel tijd en energie ingestoken. Een paar zaken in dat verband:

* We hebben resultatendeling geagendeerd voor werknemers beïnvloedbare doelen stellen en als die worden gehaald, werknemers laten meedelen in de opbrengst ('Eerst verdienen, dan verdelen').
* We werken samen met vakbonden aan de oprichting van een platform Slimmer Werken om dit gedachtegoed bij werkgevers én werknemers breed wortel te laten schieten.

* We dragen bij onze leden uit dat zaken als arbeidstijdmanagement, verzuimbeheersing, opleidingsbeleid en verbetering van het middelmanagement en resultaatsafhankelijke beloning (allemaal vormen van slimmer werken) kunnen bijdragen aan verbetering van de arbeidsproductiviteit.

* Afgelopen juni hebben wij aan deze onderwerpen ons jaarcongres 2003 gewijd onder de niet mis te verstane titel: Nederland word(t) slimmer!

Welke kleur bekent AWVN als het gaat om het kabinetsbeleid? Wel, wij zijn het eens met de door het kabinet geformuleerde doelstellingen over de verbetering van de arbeidsparticipatie en de arbeidsproductiviteit. We vrezen echter dat de haast waarmee een aantal maatregelen zou moeten worden uitgevoerd (sociale zekerheid, pensioenen) een uiterst negatief effect kan hebben op de agenda voor het komende CAO-seizoen. Dat de nadruk verschuift van innovatie naar reparatie. En dat zou een gemiste kans zijn, want de CAO-agenda moet wat ons betreft juist dat éne agendapunt bevatten: 'Meer verdienen door slimmer werken.'

Ik geloof, dat we het eens zijn over die noodzaak van de verbetering van de arbeidsproductiviteit. We zien daarom met spanning uit naar jullie voorstellen voor het komende CAO-seizoen.

Met vriendelijke groet,
AWVN

Frans Versteeg
Algemeen directeur


* Prinsjesdag 2003

dinsdag, 16 september 2003