Ministerie van Defensie


---


---

Samenstelling krijgsmacht verandert grondig

16-09-2003

De omvang en de samenstelling van de Nederlandse krijgsmacht zullen in de komende jaren door een pakket vergaande maatregelen grondig veranderen. De maatregelen moeten leiden tot een nieuw evenwicht tussen taken en middelen, zodat de krijgsmacht betaalbaar blijft en er voldoende ruimte is voor de benodigde investeringen. Hiertoe zullen onder meer de exploitatielasten worden teruggedrongen en tal van maatregelen worden getroffen om de doelmatigheid verder te vergroten. Ook is het onvermijdelijk gebleken operationele capaciteiten te verminderen en in enkele gevallen af te stoten. Minister Kamp en staatssecretaris Van der Knaap kondigen dit aan in hun Prinsjesdagbrief aan het Parlement.

De brief behelst vergaande maatregelen die de omvang en de samenstelling van de Nederlandse krijgsmacht in de komende jaren grondig zullen veranderen. Niet alleen vanwege omvangrijke bezuinigingen, ook in andere opzichten is een nieuw evenwicht binnen de krijgsmacht geboden. De aanpassing van de topstructuur van Defensie resulteert in een organisatie waarin het onderscheid tussen krijgsmachtdelen verder vervaagt en de gezamenlijkheid voorop staat. De bewindslieden zetten de koers uit naar een kleinere, maar kwalitatief hoogwaardige en volledig inzetbare krijgsmacht die uitvoering kan blijven geven aan het actieve veiligheidsbeleid van ons land en die de aansluiting bij onze belangrijkste bondgenoten mogelijk maakt. Overeenkomstig de uitdrukkelijke wens van de NAVO zal voorrang worden verleend aan kwaliteit boven kwantiteit. Ten koste van de omvang van de krijgsmacht en het aantal hoofdwapensystemen fregatten, tanks, jachtvliegtuigen, enzovoort worden de inzetbaarheid van militairen en de effectiviteit van wapensystemen vergroot.

De verwerking van de bezuinigingen stelt Defensie al met al de komende jaren voor een forse uitdaging, waarbij ingrijpende keuzes met pijnlijke gevolgen voor een aanzienlijk deel van het personeel en materieel onontkoombaar zijn gebleken. Minister Kamp zegt met staatssecretaris Van der Knaap op zoek te zijn geweest naar een nieuw evenwicht tussen budget en omvang. De zeven miljard euro belastinggeld moet optimaal worden aangewend. Omdat de exploitatie van de eenheden te hoog opliep, was er geen ruimte meer voor investeringen. Dat kon zo niet langer doorgaan, vinden de bewindslieden. Van der Knaap had al eerder gewaarschuwd voor zware tijden. De curator stond nog niet om de hoek, maar het faillissement komt wel dichter bij als we zo doorgaan. Kamp vindt niet dat zijn voorgangers iets valt te verwijten. Zij hebben gedaan wat toen noodzakelijk was.

Een grafiek laat zien dat de begroting van bijvoorbeeld Justitie in tien jaar tijd meer dan verdubbeld is, terwijl Defensie het met 90% van het geld uit 1990 moet doen. Door nu keuzes te maken, kan het. We houden nog heel wat over en kunnen zo een goede bijdrage leveren aan de NAVO, oordelen Kamp en Van der Knaap.