Ministerie van Justitie

Persbericht

Justitiebegroting 2004: Justitie investeert in strafrechtketen 16 september 2003

Het ministerie van Justitie investeert fors in de justitiële strafrechtketen. Het accent zal volgend jaar bij de uitvoering van het Veiligheidsprogramma liggen op de ontwikkeling van maatregelen en instrumenten die randvoorwaarden vormen voor een versterking en verbetering van de opsporing, vervolging, berechting en sanctietoepassing. Daarvoor zijn extra financiële middelen gereserveerd oplopend tot ruim 283 miljoen euro in 2007. Voor volgend jaar is een bedrag van 95 miljoen euro beschikbaar. Met deze investeringen verwacht het Kabinet de doelstellingen uit het veiligheidsprogramma te realiseren.

Dit schrijft minister Donner van Justitie in zijn begroting voor het jaar 2004.

De politie heeft zich in het Landelijk Kader Nederlandse Politie (2003-2006) verbonden om de komende jaren extra zaken aan te brengen bij het openbaar ministerie, oplopend tot 40.000 in 2006. Ook het toezicht in de openbare ruimte zal geïntensiveerd worden: 180.000 boetes en transacties extra uit staandehoudingen ten opzichte van 2002. Deze inspanningen leggen een druk op de verdere strafrechtketen. Daarom wordt er extra geïnvesteerd in het openbaar ministerie ruim 36 miljoen euro en de rechterlijke macht 58 miljoen euro voor de aanpak van diverse knelpunten. De Dienst Justitiële Inrichtingen ontvangt volgend jaar 41miljoen euro uit de Veiligheidsenveloppe om met name voorzieningen te treffen voor de categorie veelplegers.

In 2000 is gestart met de ontwikkeling van het Geïntegreerd Processysteem bij het OM, een geautomatiseerd bedrijfsprocessysteem (vervanger van COMPAS) waardoor het OM en de ZM de doorlooptijden kunnen verkorten en de productiviteit kunnen verhogen. In 2004 worden de daarvoor bestemde middelen met name aangewend voor de implementatie, technische architectuur en de ontwikkeling van de informatiesystemen.

Effinciencytaakstelling, vermindering inhuur externen en subsidietaakstelling

Het ministerie van Justitie draagt bij aan het streven van het kabinet naar ontbureaucratisering, door het aantal ambtenaren terug te brengen waarbij het primaire proces zoveel mogelijk wordt ontzien. Dit moet voor het jaar 2004 een besparing opleveren van ruim 5 miljoen euro.

Justitie zal ook de inhuur van externen verminderen. Deze maatregel zal vanaf 2004 43 miljoen euro op jaarbasis opleveren. Tevens geeft het Hoofdlijnenakkoord aanleiding om de subsidierelaties die Justitie heeft te bezien. In dit kader zijn de subsidies, die in mindere mate bijdragen aan de kerntaken van Justitie, voor volgend jaar gekort met bijna 6 miljoen euro.