Ministerie van Defensie


---


---

Bezuinigingsgevolgen per krijgsmachtdeel

16-09-2003

Minister Kamp heeft eind juni een brief naar de kamer gestuurd met een beknopte versie van de maatregelen die Defensie moet nemen om de opgelegde bezuinigingen te kunnen uitvoeren. Vandaag, prinsjesdag 2003, werd duidelijk wat de precieze gevolgen van de inkrimping zullen zijn. De belangrijkste maatregelen op een rij.

Koninklijke Marine
Het Marinevliegkamp Valkenburg sluit met ingang van 1 januari 2004; de Orions worden afgestoten. De onderzeebootdreiging is sterk afgenomen en daarmee ook het belang van hun hoofdtaak. De neventaken rechtvaardigen de handhaving van de marine-patrouilledienst met een eigen vliegveld niet.
Verder is op maritiem gebied een verschuiving gaande naar operaties in de kustwateren, wat een vermindering van het fregattenbestand rechtvaardigt. De twee luchtverdedigingsfregatten worden in 2005 afgestoten en niet vervangen. Ook twee multipurpose-fregatten, die in 2004 hun operationele activiteiten beëindigen, verdwijnen. Er blijven tien over: vier LCFs en zes M-fregatten.
Tot slot wordt het aantal mijnenbestrijdingsvaartuigen teruggebracht en ziet Defensie af van het paraat stellen van een derde mariniersbataljon.

Koninklijke Landmacht
De in Seedorf gelegerde 41 Gemechaniseerde Brigade wordt opgeheven. De verhuizing van niet verdwijnende eenheden vindt tussen 2005 en 2007 plaats. Daarna gaat Seedorf dicht. Er resteren dan twee gemechaniseerde brigades, plus de Luchtmobiele brigade. De gevechtskracht van de gemechaniseerde brigades blijft grotendeels gehandhaafd en de inzetbaarheid wordt verbeterd. Dit laatste onder meer door vernieuwing van het materieel.
Het aantal Leopard-2 tanks gaat fors omlaag, de Pantserrups tegen Luchtdoelen en het Multiple Launched Rocket System worden afgeschaft. De luchtverdedigingseenheden van de landmacht en de luchtmacht zullen samen een operationeel verband vormen op De Peel. Als gevolg hiervan sluit de kazerne Ede-West. De sluiting van Ede-Oost zal uiterlijk in 2007 volgen. Verder neemt de landmacht afscheid van de reserve-eenheden, met uitzondering van de Nationale Reserve en reservisten met speciale taken.

Koninklijke Luchmacht
Het aantal F-16s daalt van 137 naar 108. Dat kan, omdat Nederland vanaf 2004 het aantal operationeel ter beschikking van de NAVO staande jachtbommenwerpers terugbrengt tot 90. Als gevolg hiervan sluit de vliegbasis Twenthe uiterlijk in 2007. De keuze voor Twenthe heeft te maken met de ligging ervan. Ingeklemd tussen stedelijke agglomeraties, beschikt de basis in vergelijking met Volkel en Leeuwarden over weinig uitbreidingsmogelijkheden.
Alle transporthelikopters van de luchtmacht worden tussen 2005 en 2007 overgeplaatst naar Gilze-Rijen, thuisbasis van de Apache-gevechtshelikopters. Als gevolg hiervan kan de vliegbasis Soesterberg uiterlijk in 2007 dicht. Tevens worden zes Apaches afgestoten.

Koninklijke Marechaussee
Bij de marechaussee zullen, mede vanwege de bijzondere positie van het jongste krijgsmachtdeel, geen grote veranderingen plaatsvinden. Wel verdwijnen ongeveer 160 functies door de verkleining van de andere krijgsmachtdelen en het afstoten van locaties.