Ministerie van Justitie

Persbericht

Justitiebegroting 2004: Alternatieve geschillenbeslechting krijgt prioriteit
16 september 2003

Justitie zet zich volgend jaar in voor een adequaat en slagvaardig stelsel van alternatieve geschillenbeslechting door het aanbieden en bevorderen van het gebruik van alternatieve methoden om geschillen op te lossen. Dit vermindert op termijn de druk op de capaciteit van de rechterlijke macht.

Dat schrijft minister Donner in de toelichting op de justitiebegroting voor 2004.

Stimulering van alternatieve geschillenbeslechting (mediation, arbitrage en bindend advies) past in het streven van het kabinet om burgers zoveel mogelijk in staat te stellen zelf keuzes te maken en hun verantwoordelijkheid te nemen. Mogelijkheden tot alternatieve geschillenbeslechting kunnen voor partijen soms een betere en meer duurzame oplossing bieden voor hun conflict dan de gang naar de rechter. Bovendien is het een manier om escalatie en juridisering van conflicten te voorkomen. Komen partijen er niet uit dan kan alsnog worden besloten een beroep op de rechter te doen.

Hoewel onder alternatieve geschillenbeslechting verschillende vormen van conflictoplossing vallen, zullen de beleidsinitiatieven voor 2004 met name gericht zijn op een gestructureerde introductie van mediation. Dit betekent onder meer een landelijke invoering van doorverwijzingsvoorzieningen voor de rechtzoekende bij de rechterlijke macht en rechtsbijstandinstellingen.

Minister Donner neemt hierover in het najaar een definitieve beslissing, mede gebaseerd op de uitkomsten van de eindevaluatie van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie. Deze evaluatie omvat enkele projecten en deelonderzoeken die in de afgelopen drie jaar bij vijf rechtbanken en drie stichtingen rechtsbijstand zijn gehouden. Hierbij zijn rechtzoekenden doorverwezen naar mediators. Ook is een aantal wetenschappelijke onderzoeken gehouden naar de werking van alternatieve geschillenbeslechting, zoals arbitrage en het bindend advies. De voorlopige resultaten over mediation op het terrein van civiel- en bestuursrecht zijn positief.

Verder zal worden bekeken hoe burgers gestimuleerd kunnen worden meer gebruik te maken van alternatieve geschillenbeslechting.

Aandacht voor andere methoden van alternatieve geschillenbeslechting betreft ook arbitrage en het bindend advies. Zo zal in 2004 worden nagegaan op welke wijze het aantal geschillencommissies onder de SGC kan worden uitgebreid en hoe de markt kan worden geprikkeld om meer verantwoordelijkheid daarvoor op zich te nemen.

De geschillencommissies die onder de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC) vallen en uitspraak doen op basis van bindend advies, functioneren over het algemeen goed. De commissies voorzien in een duidelijke behoefte.

Rechtsbijstand

In 2004 wordt een groter beroep op de gesubsidieerde rechtsbijstand verwacht. Dit komt niet alleen door intensivering van de opsporing en het toezicht in openbare ruimten, maar ook door toename van geschillen in de sectoren arbeid en sociale zekerheid als gevolg van de huidige economische omstandigheden. Daarom is voor 2004 een bedrag van ca 30 miljoen euro extra uitgetrokken. Deze middelen stellen de Raden voor Rechtsbijstand in staat de toenemende instroom op te vangen.

Bij de Tweede Kamer liggen voorstellen om het stelsel van de gefinancierde rechtsbijstand aan te passen. Het gaat daarbij vooral om een strikte scheiding tussen publieke en private voorzieningen in de rechtsbijstand, het versterken van de eerstelijns hulp aan rechtzoekenden en uitbreiding van het aanbod van rechtsbijstandverleners. Na overleg met de Tweede Kamer zullen de voorgenomen maatregelen zo spoedig mogelijk worden gerealiseerd.