Artsen zonder Grenzen


Centraal Bureau Fondsenwerving Winnaar van de: Nobel Prijs voor de Vrede

Kala azar project in noordelijk Soedan bijna geheel geïsoleerd dinsdag 16 september 2003

Het kala azar behandelcentrum van Artsen zonder Grenzen in Um El Kher in de Soedanese provincie Gedaref is bijna geheel afgesloten van de buitenwereld. Door uitzonderlijke regens zijn grote delen van de omgeving overstroomd.

Niet alleen de regen, maar ook het aantal kala azar patiënten is dit jaar uitzonderlijk.

De piek in de jaarlijkse kala azar epidemie valt meestal ruim voor het begin van het regenseizoen, dat van mei tot oktober loopt. Normaal zijn er begin mei nog 80 tot 100 patiënten in het behandelcentrum. Op dit moment verblijven nog 220 mensen in de kliniek, samen met 80 patiënten met andere aandoeningen.

Tijdens het regenseizoen is transport naar Um El Kher vanuit de stad Gedaref alleen mogelijk per tractor met aanhanger. De reis duurt dan 16 uur in plaats van de gebruikelijke 3,5 uur. De grondsoort in het gebied is zo lastig dat zelfs terreinwagens er nauwelijks doorheen komen. Het gebied heeft daarbij nu ook te kampen met overstromingen.

Het laatste transport over de weg bereikte Um El Kher tien dagen geleden. De reis duurde 3,5 dag. De omstandigheden waren zo slecht dat de aanhanger achtergelaten moest worden.

Afgelopen week is een helikopter naar Um El Kher gestuurd om een Soedanese dokter van het team die ziek geworden was te evacueren. De helikopter heeft nieuwe voorraden aangevoerd en nieuwe medische staf.

Ondanks de uitzonderlijke omstandigheden loopt het project onveranderd door. Negentig procent van de patiënten wordt genezen. Kala azar is zonder behandeling dodelijk.

---