Provincie Utrecht

Persbericht

Gebruik van duurzame energiebron nu in hele provincie mogelijk

Opslag koude en warmte in grondwater ten oosten van Heuvelrug

16-9-2003
Het diepe grondwater oostelijk van de Utrechtse Heuvelrug mag benut worden om koude en warmte in op te slaan. De Commissie Water en Milieu van provinciale staten heeft namelijk ingestemd met dit besluit van gedeputeerde staten. De provincie is van mening dat deze duurzame energiebron toegepast kan worden zonder nadelige gevolgen voor het drinkwater. Metingen en extra veiligheidsmarges ter bescherming van dit grondwater maken deel uit van het provinciale besluit. Het ondiepe grondwater kon in vrijwel de gehele provincie al langer gebruikt worden voor de opslag van koude en warmte.

Ten oosten van de Heuvelrug is gebruik van het ondiepe grondwater, het zogenaamde 'eerste watervoerende pakket', niet mogelijk voor koude- en warmteopslag (KWO). Die laag heeft namelijk niet voldoende waterhoudende capaciteit. Vanwege de milieuvoordelen van KWO, vindt de provincie het echter wenselijk dat ook in het Vallei- en Eemgebied gebruik gemaakt kan worden van het systeem.
Daarom is besloten dat KWO in het 'tweede watervoerende pakket' toegepast kan worden, het diepe grondwater dat ook voor drinkwatervoorziening gebruikt wordt. De Commissie Water en Milieu baseert het besluit op onderzoek waaruit blijkt dat de invloed op de kwaliteit van het grondwater zo klein is, dat de drinkwatervoorziening daar geen nadeel van zal ondervinden. Om in de toekomst nog meer zekerheid te hebben, moeten de effecten op het grondwater in de praktijk nog beter onderzocht worden, vindt de Commissie. Dat gaat gebeuren in pilotprojecten, waar grootschalig praktijkonderzoek wordt gedaan. Daarnaast worden er extra veiligheidsmarges ingebouwd in de vergunningen, door het stellen van een maximum aan de watertemperatuur en een minimum aan de afstand tot drinkwaterwinningen.

Hoe werkt het?
KWO is een techniek voor de koeling van gebouwen in de zomer en, daaraan gekoppeld, verwarming in de winter. In de winterperiode wordt grondwater opgepompt waaraan in de zomer warmte is toegevoegd. Bovengronds wordt die warmte onttrokken. Het afgekoelde water gaat vervolgens weer terug de bodem in. Daar ontstaat dan een grondwaterbel met een gemiddeld lagere temperatuur (minimaal 5 graden C) dan de omgeving (rond 12 graaden C). In de zomer wordt grondwater opgepompt waaraan in de winter koude is toegevoegd. Bovengronds wordt die koude onttrokken. Het opgewarmde water gaat vervolgens weer terug de bodem in. Daar ontstaat dan een grondwaterbel met een hogere temperatuur dan de omgeving, maar gemiddeld niet meer dan 20 graden C.

Energiebesparing, CO2-reductie en kostenvoordeelKWO is met name interessant voor bedrijfsgebouwen die een vraag naar warmte en naar koeling hebben, en kan een wezenlijke bijdrage leveren aan de provinciale doelstellingen voor energiebesparing en CO2-reductie. Er worden fossiele brandstoffen bespaard en dat zorgt weer voor minder luchtverontreiniging. Bovendien levert KWO, gelet op de huidige en te verwachten kosten voor fossiele brandstof, een kostenvoordeel op voor de gebruiker en een comfortverhoging in het gebouw. KWO is financieel vooral aantrekkelijk voor nieuwe bedrijfsgebouwen. Bedrijven kunnen het ondergrondse buizenstelsel en buizenstelsel in het gebouw zelf direct in de bouwtekening inpassen. KWO kan echter ook in een bestaand gebouw ingepast worden.

Meer informatie: Frank Santman, telefoon 030-2582522 of Frank.Santman@provincie-utrecht.nl