Gemeente Grave

Luiers recyclen, goed voor milieu en portemonnee

Sinds 15 september jl. kunt u gebruikte luiers van thuis inleveren bij diverse peuterspeelzalen in de regio, de mini-milieustraat aan de Koninginnedijk of de milieustraat in Haps. De ingezamelde worden gerecycled door het bedrijf Knowaste uit Arnhem. In de gemeente Grave doen de peuterspeelzalen (op dit moment nog) niet mee aan de inzameling.

Bij diverse peuterspeelzalen in de regio, de mini-milieustraat aan de Koninginnedijk en de milieustraat in Haps staan speciale containers voor luiers. Deze containers zijn voorzien van Knowaste stickers. U kunt de luiers tijdens de openingstijden van de peuterspeelzalen en de (mini-)milieustraten inleveren.

In de gemeente Grave doen de peuterspeelzalen (nog) niet mee aan de inzamelingsstructuur. Wilt u de gebruikte luiers op milieuvriendelijke wijze kwijt dan moet u deze dus inleveren bij een peuterspeelzaal in de regio of bij de (mini)milieustraat. De openingstijden zijn: milieustraat Haps; vrijdags van 13.00 tot 16.30 uur en zaterdags van 9.00 tot 15.00 uur, mini-milieustraat, Koninginnedijk Grave; zaterdags van 10.00 tot 13.00 uur.

De luiers moeten worden aangeboden in speciale luierzakken. De deelnemende peuterspeelzalen hebben deze op voorraad. U kunt ze daar gratis krijgen. Ook bij de (mini)milieustraten worden rollen verstrekt (maximaal 1 rol per bezoeker). De zakken kunt u eenvoudig sluiten met de flappen, door er een dubbele knoop in te leggen. Gebruik geen andere sluitsystemen zoals ijzerdraadjes.

De speciale luierzakken worden gratis verstrekt. Luierinzameling levert u zelfs geld op, omdat de luiers nu niet in de tariefzak terechtkomen. Dit kan een behoorlijke kostenbesparing opleveren! Maar let op, niet alles mag er in: Wel: luiers en billendoekjes Niet: maandverband, ander papier, verpakkingsmateriaal, plastic etc.

De ingezamelde luiers worden gerecycled. Het papier en plastic wordt teruggewonnen en opnieuw gebruikt. Het slib dat ontstaat wordt gecomposteerd en het afvalwater wordt biologisch afgebroken. Uiteindelijk blijft er niets over dat nog moet worden verbrand of gestort. Alles wordt hergebruikt. Dat is goed voor het milieu. Als u alle luiers inlevert tijdens de luierperiode van uw kind, bespaart u 6 bomen, 8000 liter water en een hoeveelheid energie die vergelijkbaar is met 190 liter diesel.

Als u nog vragen heeft over dit onderwerp kunt u terecht bij het Regionaal Milieubedrijf, de afvalinformatielijn: 0485-338352. Ook kunt u kijken op www.het-rmb.nl. Daar vindt u ook een actueel overzicht van de deelnemende peuterspeelzalen. Wilt u meer weten over het verwerkingsproces van luiers, kijk dan op www.knowaste.nl of op www.luiersenmilieu.nl.