Gemeente Grave

Bosbeheer Gasselse bossen; dunning voor vitaliteit en stabiliteit

Op 30 november 2002 werd er voor de inwoners van de gemeente Grave in de Gasselse bossen een voorlichtingsdag met excursie gehouden. Het onderwerp van deze excursie was: Geïntegreerd bosbeheer. De belangrijkste conclusie van die dag was dat een houtdunning noodzakelijk is om sturing te geven aan het bos. Houtdunning is het her en der verwijderen van bomen zodat het bos een meer open structuur krijgt. In verband met deze dunning zijn bomen geblest of gemarkeerd. Deze gemarkeerde bomen worden binnenkort geveld.

Door de dunning ontstaat meer verscheidenheid in het bos. Daar waar bomen worden gekapt, krijgen andere bomen de ruimte om te groeien. Hierdoor neemt de algemene vitaliteit en stabiliteit van het bos toe. De structuur van het bos is nu zeer eentonig omdat in het verleden overal dezelfde boomsoorten van dezelfde leeftijd zijn aangeplant. Door groepen bomen te kappen komt er meer licht op de bodem. Hierdoor kan zaad van andere soorten bomen uit de omgeving kiemen. Als gevolg van deze verjonging ontstaat in de loop der jaren een gevarieerder bos met verschillende soorten bomen en leeftijden. Ook worden er enkele groepen bomen gekapt om meer afwisseling te krijgen in open en dichte plekken. Over grootschalige kaalkap hoeft u zich geen zorgen te maken. Deze wordt in het huidige bosbeheer niet meer toegepast.

Enkele omgezaagde bomen blijven achter in het bos. Hierdoor wordt het volume aan dood hout verhoogd. Dat bevordert het insecten- en paddestoelenleven. Een toename van het aantal insecten trekt weer extra vogels aan. En zo wordt de natuurwaarde van het bos in algemene zin verhoogd.

De werkzaamheden worden uitgevoerd met een oogstmachine die de bomen afzaagt en ontdoet van alle takken. Na de dunning worden de stammen verkocht en afgevoerd naar de houtverwerkende industrie. Met de opbrengst wordt een deel van het bosbeheer betaald. Met behulp van het geïntegreerd bosbeheer zult u op termijn kunnen genieten van een grotere verscheidenheid aan flora en fauna. Naar verwachting zullen de dunningswerkzaamheden half oktober zijn afgerond.

Hebt u vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met de heer A. Thomas, Bureau Beheer en Milieu, telefoon 47 72 58.