Ingezonden persbericht


Persbericht

Conflict Courant en Eerlijke handel

De Conflict Courant is een samenwerkingsproject van Centrum voor Mondiaal Onderwijs (CMO) en Pax Christi.

De Conflict Courant richt zich op leerlingen van 16-18 jaar in het Studiehuis en bestaat uit een lesbrief gekoppeld aan een educatieve website.

De serie Conflict Courant belicht de achtergronden van conflicten in het nieuws. Hoe zijn de conflicten ontstaan? Wie zijn de actoren? Welke pogingen worden ondernomen om de conflicten op te lossen en welke partijen zijn daarbij betrokken?

Ter gelegenheid van de Vredesweek is in september het tweede nummer uitgebracht over De moeizame weg naar vrede in Kongo. In deze editie komen onderwerpen aan bod als: waarom spreekt Nelson Mandela over de Derde Wereldoorlog?, het bloedmobieltje, kleine wapens en kindsoldaten, het dilemma van de NGO's (gaan of blijven), de rol van de VN, het Internationaal Strafhof en een vrede vol wantrouwen.

Op de bijbehorende educatieve website vindt u aanvullende informatie voor leerlingen en leerkrachten, onder meer over de relatie tussen Nederland en Kongo en de positie van Kongolese vluchtelingen in Nederland.

Tevens zijn CMO en Pax Christi doende om een databank met gegevens over gewapende conflicten in te richten.

De lesbrief kost ¤ 3,50, maar is ook gratis te downloaden vanaf http://www.cmo.nl en vanaf http://www.kennisnet.nl/vo/docent/perdagwijzer.

Wie een abonnement neemt, krijgt twee keer per jaar de Conflict Courant automatisch toegestuurd en krijgt daarbij het 0-nummer gratis over hoe om te gaan met mondiale conflicten in de klas.

Voor meer informatie, nabestellingen en abonnementen

Centrum voor Mondiaal Onderwijs

Postbus 9108

6500 HK Nijmegen

tel. 024-3613074

fax 024-3613014

cmo@nsm.kun.nl

http://www.cmo.nl


---

Eerlijke handel - Informatiepakket met extra's

Het Centrum voor Mondiaal Onderwijs brengt elk jaar 10 informatiepakketten uit voor leerlingen van 10 - 16 jaar. Zij kunnen die gebruiken voor een spreekbeurt of een werkstuk. Eenmaal per jaar is zo'n pakket onderdeel van een pluspakket, een doos met inhoud.

Het pluspakket Eerlijke handel bevat een informatiepakket over eerlijke handel met 25 pagina's tekst en illustraties.

Daarnaast bevat de doos een Akaibo ko Mwani, ofwel een koffiemandje. Deze handgevlochten mandjes zijn voor ons gemaakt door een vrouwengroep in Oeganda. De mandjes worden daar gebruikt bij een begroetingsceremonieel. Informatie over dit ceremonieel en over de vrouwengroep is te lezen in een kleurige brochure die ook deel uitmaakt van het pakket.

Voorts bevat het twee zakjes koffiebabbelaars uit Costa Rica, om uit te delen tijdens de spreekbeurt onder het motto 'Eerlijk delen', een zakje Yuca-chips uit Costa Rica, ook om uit te delen, twee wenskaarten en een poster.

Deze doos-met-inhoud kost slechts 6 euro inclusief verzendkosten. Deze lage prijs is mede mogelijk gemaakt door subsidie van Novib, NCDO en Triodos bank.

Het pluspakket Eerlijke handel is te bestellen bij:

Centrum voor Mondiaal Onderwijs

Postbus 9108

6500 HK Nijmegen

tel. 024-3613074

fax 024-3613014

email: cmo@nsm.kun.nl

http://www.cmo.nl

Voor meer informatie over lesbrief en pluspakket kunt u contact opnemen met Harry de Ridder (024-3615902) of Antoon Seelen (024-3615697).