Ingezonden persbericht

Amsterdam, 16 september 2003

Aansterken door afslanken

Economisch Bureau ABN AMRO becommentarieert de Miljoenennota 2004

ABN AMRO onderkent de noodzaak van de door het kabinet aangekondigde bezuinigingen om de overheidsfinanciën in de hand te houden. Tegelijkertijd constateert ABN AMRO dat het kabinet niet concreet genoeg wordt waar het de aanpassing van de collectieve regelingen op de lange termijn betreft. Begrotingsbeleid

Het nieuwe kabinet start met forse bezuinigingen, die ondanks het ongunstige moment ook door ABN AMRO noodzakelijk worden geacht met het oog op de houdbaarheid van de overheidsfinanciën. Daarbij wordt vooral in de sociale zekerheid gesneden en de economie zo veel mogelijk ontzien. Mogelijke extra bezuinigingen in de komende jaren zouden de economische neergang verder versterken. Dat lijkt ABN AMRO onverantwoord. Nieuwe conjuncturele tegenvallers mogen niet meer leiden tot extra bezuinigingen. Ook niet indien het tekort de signaalwaarde van 2,5% van het BBP of zelfs het Europese maximum van 3% van het BBP overtreft. Dergelijke bezuinigingen zouden de economie te veel schaden. Oplossen vergrijzingsprobleem
Het vergrijzingsprobleem wordt volgens het kabinet opgelost. Daar is ABN AMRO echter niet van overtuigd. De onderbouwing van de te verwachten effecten van het beleid is mager. Bovendien zijn de economische uitgangspunten niet voorzichtig genoeg, zodat de daadwerkelijke aflossing van de staatsschuld wel eens achter zou kunnen blijven bij de verwachtingen van het kabinet. ABN AMRO onderschrijft dan ook het belang dat in de Miljoenennota wordt gehecht aan verdere schuldvermindering, hogere arbeidsparticipatie en aanpassing van de collectieve regelingen. Een langetermijnvisie over deze aanpassing ontbreekt helaas.
Onderwijs
In verband met de arbeidsproductiviteit en het toenemend belang van kennis binnen onze economie is onderwijs van belang. Het wekt dan ook verbazing dat er zo weinig geld naar het hoger onderwijs toe gaat. Ook de totale uitgaven aan onderwijs groeien slechts langzaam. De uitgaven blijven nog steeds achter bij het Europees gemiddelde.
Woningmarkt

De woningmarkt heeft baat bij stabiliteit, maatregelen moeten lang tevoren worden aangekondigd en zeer geleidelijk worden ingevoerd. Het kabinet beperkt zich tot dusver tot ad hoc beleid. Een langetermijnvisie ontbreekt. Overigens is de geest nu wel uit de fles en kunnen verdere maatregelen niet worden uitgesloten.
Zorg
Dat de overheid het zorgstelsel wil herzien is terecht. Van een planeconomie gaat de zorg meer naar vraagsturing toe in 2006. Helaas ontbreekt het hier aan mogelijkheden om de private partijen, die een steeds grotere rol moeten gaan spelen, op adequate wijze te sturen. Wel concreet is het voornemen de oude medicijnknaak weer van stal te halen, om op de uitgaven aan geneesmiddelen te besparen. In het verleden is echter al gebleken dat een dergelijke maatregel averechts werkt. Bovendien sluit dit niet aan bij het algemene eigen risico dat in 2005 in het ziekenfonds wordt ingevoerd.
---

Perscontacten:
020 6288900
Een uitgebreide analyse van de Miljoenennota is verkrijgbaar bij de afdeling Persvoorlichting of op www.abnamro.com/pers.


---


---- --