Ingezonden persbericht


Nederland~ICT: Nederland blijft 'middenmoter' van Europese kennis­economie

Woerden, 16 september 2003

Nederland~ICT, de federatie van ICT-brancheverenigingen, meent dat de huidige Miljoenennota te beperkt en te behoudend is om te leiden tot concrete innovatie. Zolang de investeringen in innovatie achterblijven bij de ingezette kostenreductie, verandert er niets en blijft Nederland hangen in de middenmoot van de Europese kennis­economie.

Nederland~ICT vindt het Kabinetsbeleid te beperkt en te behoudend. Hoewel er geld wordt vrijgemaakt voor innovatie, zijn de huidige budgetten net voldoende om de achterstand tot de omringende landen weg te werken. Het is echter niet genoeg om ons land koploper te laten worden. De ambitie om te excelleren ontbreekt.

Nederland~ICT meent dat er weliswaar veel aandacht is voor de randvoorwaarden van innovatie, maar niet voor het bereiken van concrete resultaten in de verschillende sectoren. Vaak bestaan oplossingen al, maar zijn vastgeroeste structuren de oorzaak van het uitblijven van verandering en gebrek aan samenwerking.

Nederland~ICT hoopt dat de ICT-agenda die het ministerie van Economische Zaken dit najaar opstelt hier een rol kan spelen, als daarin wordt opgenomen hoe in de verschillende ministeries en bedrijfs­sectoren innovatieve toepassingen kunnen worden doorgevoerd.

Weliswaar zijn er voor onderwijs en onderzoek hogere budgetten beschikbaar, maar een groot deel daarvan wordt besteed aan het wegwerken van 'achterstallig onderhoud' en niet-innovatie gerelateerde inspanningen.

Het onlangs ingestelde Innovatieplatform moet in de ogen van Nederland~ICT het haar toebedeelde budget van ^ 185 miljoen niet uitgeven aan overheidsbeleid dat al ontwikkeld is. Dit bedrag moet worden bestemd voor daadwerkelijke innovaties in de sectoren waarin Nederland goed kan scoren.

Echter, zolang de regering niet het lef heeft om innovatie daadwerkelijk als prioriteit te stellen, zal Nederland een stuurloos schip blijven waarbij aan de ene kant getrokken wordt aan innovatie, maar aan de andere kant bestaande belemmeringen dit tegenwerken. Premier Balkenende gebruikte onlangs de term ijsbreker. Als hij dit daadwerkelijk wil zijn, zal hij een andere koers moeten varen om de vastzittende ijsschotsen weer in beweging te krijgen.

Nederland~ICT juicht de extra aandacht van het ministerie van VROM voor de duurzaamheid van afval toe. Dit betekent immers dat ook in 2004 de handhaving van de productbesluiten en dan met name het opsporen van ICT-bedrijven die nog niet deelnemen aan het ICT-inzamelsysteem gegarandeerd wordt.

Nederland~ICT is de federatie van de ICT-branche organisaties FENIT, ICT Telecom, VIFKANTEC, ICT Milieu en Werkgeversvereniging ICT. Nederland~ICT heeft als belangrijke taak het stimuleren van de rol van ICT in de Nederlandse economie en samenleving.


---

Noot aan de redactie (