Algemene Onderwijsbond

UTRECHT, 15 september 2003

Kabinet deed loze belofte: ´onderwijs´ krijgt 1.2 miljard minder dan was toegezegd

Ambities OC&W niet haalbaar door forse bezuinigingen

Ondanks de nadruk op 700 miljoen extra, blijkt het kabinet per saldo helemaal niet te investeren in onderwijs. Tegenover de 700 miljoen aan investeringen staat een bezuiniging van 600 miljoen op onderwijsuitgaven. Daar bovenop komen de bezuinigingen op de ambtenarensalarissen, wat de onderwijssector 650 miljoen kost. Bij elkaar bezuinigt ´onderwijs´ ruim 500 miljoen euro. "De manier waarop de minister haar plannen en begroting presenteert is volksverlakkerij. Of op z´n minst misleidend. En met deze bezuinigingen valt ook de bodem onder de ambitieuze plannen van de minister weg." Aldus Walter Dresscher, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Voor Van der Hoeven heeft het bestrijden van het lerarentekort de hoogste prioriteit: het volgen van een lerarenopleiding wordt gestimuleerd, er moeten meer ´handen in de klas´ komen, meer zij-instromers en een lagere uitstroom van onderwijzend personeel et cetera. Tegelijkertijd zullen werknemers in het onderwijs er in salaris op achteruit gaan en gaan arbeidsvoorwaarden zoals vervroegd uittreden op de helling. Walter Dresscher, AOb: "Het kabinet wil de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren gelijk trekken met die in het bedrijfsleven en minister Van der Hoeven wil het leraarsvak beter laten concurreren met banen in de marktsector. Maar in het bedrijfsleven stijgt het salaris voor moeilijk vervulbare vacatures. In het onderwijs niet, daar daalt het. De toegenomen interesse in werken in het onderwijs komt waarschijnlijk door de recessie. Deze winst zijn we dus direct kwijt als over twee jaar de economie weer aantrekt. De plannen getuigen niet van een realistische toekomstvisie."

De minister wil ´meer handen in de klas´, om de werkdruk en de lesuitval te verminderen. Tegelijkertijd verdwijnen er 7770 ID-banen (gesubsidieerde arbeidsplaatsen), ofwel 80 procent van het totale aantal. Ook op het gebied van achterstandsonderwijs stroken de ambities niet met de financiële input. De minister schrijft: ´de beheersing van het Nederlands is een noodzakelijke voorwaarde voor participatie in de samenleving en voor schoolsucces´. In 2004 heeft ze daar 2 miljoen voor over, oplopend tot 17 miljoen in 2007. Tegelijkertijd bezuinigt ze komend jaar 50 en de daaropvolgende jaren 100 miljoen op achterstandsonderwijs. Los nog van het afschaffen van taalondersteuning door middel van het OALT-onderwijs.

De ambitie om het Nederlandse onderwijs tot de top van het Europese onderwijs te laten horen, heeft ook geen financiële onderbouwing: het percentage van het bbp dat aan onderwijs wordt uitgegeven is 4.7 procent. In 2007 is dat nog steeds 4.7 procent, terwijl de ons omringende landen meer dan 5 procent van hun uitgaven aan onderwijs besteden. Dit blijkt uit cijfers die de OESO dinsdag 16 september zal publiceren.

Vervolg persbericht op pagina 2

Nadere informatie: Marc Mathies,
persvoorlichter AOb, 030 2989 210 / 06 53 4101 59

pag. 2 / vervolg persbericht AOb:
Utrecht, 15 sept. 2003
Ambities OC&W niet haalbaar
door forse bezuinigingen

"De sfeer die de onderwijsbegroting uitademt is op zich keurig in lijn met die van het gehele kabinet: ieder voor zich! Zegt Walter Dresscher. Pre-pensioen regelingen worden versoberd, waardoor eerder stoppen met werken voor veel mensen onmogelijk zal worden. En door forse bezuinigingen op de WW en de WAO worden mensen die ziek zijn of ziek worden zwaar getroffen. Walter Dresscher: "Er is weinig compassie met de zwakkeren in de samenleving. Onder het mom van het stimuleren dat mensen meer en langer gaan werken, worden keiharde bezuinigingen doorgevoerd. Zonder dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt en bijvoorbeeld extra banen schept voor de mensen die meer en langer moeten gaan werken."

De AOb vreest het ergste voor de CAO's in de onderwijssector. Als de Tweede Kamer instemt met de gepresenteerde plannen, voorziet de onderwijsbond grote onrust in het onderwijsveld als de CAO-onderhandelingen weer van start gaan.

Meer informatie: Marc Mathies, persvoorlichter AOb, 030 2989 210 / 06 53 4101 59

---- --