FNV

Kabinet stuurt aan op frontale botsing

De Miljoenennota komt op geen enkele manier tegemoet aan kritiek uit de samenleving. Het kabinet kondigt zelfs extra bezuinigingen aan op de onderdelen waar voor gewone mensen de meeste pijn ligt. Bij de vakbeweging is het vertrouwen tot een dieptepunt gedaald. De FNV wil dat voorgenomen maatregelen op sociaal-economisch terrein belangrijk worden gewijzigd. Anders zijn maatschappelijk verzet en omvangrijke acties onafwendbaar.

De FNV vindt het veelzeggend dat er voor het eerst geen Sociale Nota is. Het kabinet staat letterlijk met zijn rug naar de samenleving.

Het kabinet treft met zijn bezuinigingspakket vooral gewone mensen van alle leeftijden. Terwijl de zelfverrijking van topmanagers, zoals beloofd, niet fiscaal wordt aangepakt.

De kabinetsplannen om de fiscale faciliëring van prepensioen en VUT af te schaffen en bovendien de VUT-strafheffing in te voeren zijn onaanvaardbaar. De plannen leiden tot een zeer sterke koopkrachtdaling van vrijwel alle werknemers.

In sectoren met zware, slijtende beroepen zullen hierdoor meer mensen in de WW of WAO terechtkomen. De FNV komt binnenkort met een alternatief voorstel over prepensioen en levensloop.

Verschillende maatregelen zijn in strijd met de fundamentele vrijheid van collectief onderhandelen. In de collectieve sector moeten de bonden vrij kunnen onderhandelen.

De grote gaten die in het sociaal stelsel worden geslagen hebben ook ernstige gevolgen voor de CAO-onderhandelingen. Soms wordt onderhandelen onmogelijk gemaakt, zoals over sociale plannen. De FNV-bonden zullen er alles aan doen om die gaten te dichten.

Jongeren worden in de kou gezet. Het kabinet doet weinig om de stijgende jeugdwerkloosheid de kop in te drukken. Subsidies en regelingen om mensen aan het werk te krijgen vervallen grotendeels.

Het kabinet komt met rigoureuze ingrepen in de sociale ziektekostenverzekeringen. Die zijn niet alleen zinloos, ze leiden tot een forse aantasting van de solidariteit. De gevolgen komen voor een onevenredig deel terecht bij mensen met een laag inkomen of een zwakke gezondheid. De FNV vraagt het kabinet af te zien van pakketverkleining en eigen bijdragen.

De ingrepen in de WAO zijn ronduit schokkend. Alle gedeeltelijk arbeidsongeschikten en een aantal volledige WAO'ers raken hun uitkering kwijt. De uitgeklede WW geeft nauwelijks soelaas.

Het kabinet introduceert via de achterdeur een `risque professionel' voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Door de aanvullingen in het tweede ziektejaar onmogelijk te maken, tast het kabinet het verzekeringskarakter van de WAO en de fundamentele vrijheid van onderhandelen aan.

De FNV constateert dat het kabinet het evenwichtige SER-advies over de WAO. Ze doet een laatste oproep aan het kabinet om dit advies alsnog onverkort te volgen. De FNV wil een goed preventie- en integratiebeleid. Ze roept op de succesvolle Wet poortwachter tijd te geven, nu de instroom in de WAO terugloopt.

Juist in een tijd dat de werkloosheid oploopt moet er een goed sociaal vangnet zijn.

Het is onaanvaardbaar dat de vervolguitkering in de WW wordt afgeschaft. Werklozen met een verdienende partner raken hun zelfstandige inkomen kwijt. Dit leidt er toe dat veel gezinnen hun vaste lasten niet meer kunnen opbrengen.

Mensen die op oudere leeftijd werkloos worden, raken alles kwijt wat ze in een heel mensenleven hebben opgebouwd. De FNV vindt dit voor een welvarend land als Nederland schokkend en asociaal.

De FNV is altijd bereid tot overleg, maar constateert dat het kabinet geen enkele handreiking doet. Het kabinet is alleen nog maar dwangmatig bezig om het financieringstekort terug te brengen.

De ruimte die het groei- en stabiliteitspact biedt wordt niet benut. Dit leidt tot een ongekend hard en asociaal beleid. De FNV gaat de frontale botsing waar het kabinet op aanstuurt niet uit de weg.

16 september 2003