NVM

16 september 2003

NVM ingenomen met ambitieuze beleidsvoornemens in begroting

De NVM vindt het positief dat het ministerie VROM in de begroting prioriteit geeft aan strategisch bouwen en daarmee een kwalitatieve impuls geeft aan de woningmarkt. Daarnaast is de NVM te spreken over het stroomlijnen en vereenvoudigen van de regels in de wetgeving om de woningbouwproductie te versnellen en het verkorten van de procedures rond bestemmingsplannen. Ook de liberalisatie van het huurprijzenbeleid en het tegengaan van onrechtmatige bewoning van huurwoningen, maatregelen ter bevordering van de doorstroming, juicht de NVM toe. Algemeen voorzitter van de NVM Oscar Smit ziet met belangstelling tegemoet hoe de woningcorporaties zullen optreden bij de realisatie van de stedelijke vernieuwing.

Stedelijke vernieuwing
Smit heeft ook een aantal kritiekpunten op de begroting. "Wij vinden het geen goede zaak dat het ministerie VROM fors gaat bezuinigen op het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing. De NVM vraagt juist om meer nadruk op de stedelijke vernieuwing om te bevorderen dat de middenklasse, met haar belangrijke economische spin-off, weer de stad intrekt. Op deze wijze wordt bovendien verloedering van de open ruimte tegengegaan".

De algemeen voorzitter is niet te spreken over het handhaven van de huisvestigingswet door het ministerie. De prijsontwikkeling op de woningmarkt en het marktmechanisme wordt hierdoor volgens hem verstoord. De NVM maakt zich daarnaast nog steeds zorgen over de achterblijvende nieuwbouwproductie. Volgens Smit is het hoog tijd dat het kabinet maatregelen neemt om de woningbouwproductie te versnellen, omdat anders de druk op de woningmarkt blijft bestaan.

Doorstroming woningmarkt
De NVM ziet tegenstrijdige beleidsvoornemens van de ministeries VROM en Financiën. Daar waar het ministerie van VROM maatregelen neemt om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen, belemmert het ministerie van Financiën juist deze ontwikkeling. Financiën houdt vast aan het voornemen om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Volgens de NVM, lid van het Platform Woningmarkt Nederland, zal als gevolg van de maatregel de verhuisgeneigdheid verslechteren met alle nadelige gevolgen nadien voor de markt van middeldure en goedkopere koop- en huurwoningen. Voor tal van andere maatschappelijke sectoren zoals de arbeidsmarkt en het woon-werkverkeer, komt het snijden in de hypotheekrenteaftrek zeer ongelegen. De NVM wil met alle andere partijen die deelnemen in het Platform Woningmarkt Nederland (waaronder het MKB en de Vereniging Eigen Huis) een integrale en breed gedragen visie ontwikkelen over de fiscale aangelegenheden die betrekking hebben op de woningmarkt. Dit heeft als doel een maatschappelijk debat op te starten.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij de persvoorlichtster van de NVM,
Thalia Luckel:
telefoon: 030-6085185
fax 030-6035468
internet: www.nvm.nl
e-mail: t.luckel@nvmorg.nl