Gemeente Son en Breugel


Jongerenonderzoek in Son en Breugel
16-09-2003
Volgende week (week 39) valt in Son en Breugel bij 545 jongeren een vragenlijst van de GGD Zuidoost-Brabant in de brievenbus. In totaal wordt in Zuidoost-Brabant aan ruim 14.500 jongeren van 12 tot 18 jaar gevraagd mee te werken aan de Jongerenenquête 2003.

Doel van het onderzoek is een duidelijk beeld krijgen van de gezondheid en het welzijn van de jeugd in Zuidoost-Brabant. Onderwerpen waar in de enquête naar wordt gevraagd zijn: lichamelijke en geestelijke gezondheid, leefgewoonten (bijv. roken en alcoholgebruik), vrijetijdsbesteding, school/werk, veiligheid en strafbare feiten. Ook is er aandacht voor de relatie met de ouders, vriendschap en seksualiteit, jeugdzorg en gemeentevoorzieningen. Er is namelijk een groot aantal factoren die op één of andere manier invloed hebben op gezondheid en welzijn.

De 545 jongeren die in Son en Breugel worden benaderd voor het onderzoek zijn willekeurig geselecteerd per wijk en leeftijd. Wettelijk is het verplicht dat ouders toestemming geven voor deelname aan het onderzoek. De vragenlijst wordt daarom toegestuurd aan de ouders. Het invullen van de vragenlijst is anoniem. Als dank voor het meewerken aan het onderzoek krijgt elke 25e deelnemer een CD-bon.

De resultaten zullen in de 2e helft van 2004 bekend worden. Gemeenten en de provincie gaan de resultaten gebruiken bij de ontwikkeling van hun jeugd(zorg)beleid. Op termijn zal de enquête ingepast gaan worden in een jeugdmonitor, waarin informatie over de jeugd wordt samengebundeld. In de rest van Brabant is ook een jongerenonderzoek uitgevoerd zodat de jeugd van Noord-Brabant in zijn geheel in beeld komt.