Opkopzorg


Maatregelen tegen kostenstijging AWBZ

Om de snel stijgende kosten van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) tegen te gaan, zijn op korte maatregelen nodig. Dat schrijven minister Hoogervorst en staatssecretaris Ross in een brief aan de Tweede Kamer.

De begroting voor 2004 bevat maatregelen die de doelmatigheid bij de aanbieders vergroten en die de eigen verantwoordelijkheid van burgers sterker accentueert. Zo worden uitgaven geschrapt die niet direct met extra zorgproductie te maken hebben (de zogenoemde 'zorgvernieuwingmiddelen' en de overige 'bestedingsafspraken' in de thuiszorg) en worden de eigen bijdragen verhoogt.

Rol gemeenten
De overheid moet scherper definiëren hoe de verantwoordelijkheden liggen. De burger weet volgens de bewindslieden vaak niet wat hij op welk gebied van wie mag verwachten. 'De ene keer moet de burger voor een rolstoel bij de WVG zijn, de andere keer bij de AWBZ; de ene keer wordt de maaltijd uit de AWBZ betaald, de andere keer moet de burger daarvoor naar de gemeente.' Een scherpere verdeling van de verantwoordelijkheden moet dit tegengaan.

RIO's
In de brief wordt verder aangekondigd dat de RIO's weer centraal zullen worden aangestuurd. Reden hiervoor is de spanning die bestaat tussen de centrale beleidsverantwoordelijkheid van de rijksoverheid en het decentraal financieren en uitvoeren van de indicatiestelling.


Datum: 16-09-2003