Ingezonden persbericht


Persbericht

Miljoenennota: positieve impuls voor zakelijke automobilisten

Almere, 16 september 2003 - LeasePlan Nederland is positief over de kabinetsplannen die in de Miljoenennota en de Rijksbegroting zijn aangeboden. De maatregelen zijn een evenwichtig besluit en zorgen voor vermindering van de administratieve lastendruk. LeasePlan is een internationaal bedrijf dat opereert in 27 landen wereldwijd. In Nederland vertegenwoordigt zij 7.500 zakelijke klanten en 147.000 zakelijke automobilisten.

Woon-werkverkeer wordt zakelijk

Het onderscheid tussen woon-werkkilometers en zakelijke kilometers komt te vervallen. En daarmee ook de 10/30 maatregel. Deze maatregel hield in dat alle kilometers van 10 kilometer of minder dan wel alle kilometers boven de 30 kilometer als privé-kilometers werden aangemerkt. Auto van de zaak rijders die in deze categorie vallen kunnen in deze nieuwe regeling een bijtelling voorkomen, mits de auto vrijwel niet privé gebruikt wordt. De voorgestelde maatregelen zijn vooral positief voor berijders van bestelwagens, die immers vrijwel niet privé gebruikt worden, maar wel gebruikt worden voor het op en neer rijden naar de bouwplaats.

Bijtelling naar 20%

Minister Zalm van Financiën heeft bekendgemaakt dat het maximale bijtellingspercentage voor privé-kilometers met de auto van de zaak van 25% naar 20% gaat. Dit houdt in dat alleen leaserijders met minder dan 500 privé-kilometers buiten de bijtelling blijven, als zij dit kunnen aantonen. De leaserijders die meer dan 500 privé-kilometers rijden, komen automatisch in de 20% terecht. "Dat de (maximale) bijtelling is verlaagd naar 20% is uiteraard positief nieuws, maar we moeten niet over het hoofd zien dat er ook een groot gedeelte van onze berijders (uit een onderzoek onder LeasePlan-berijders blijkt ruim 35%) kilometers bijhoudt. Voor hen vervalt de staffel, waarmee zij tot en met dit jaar een lagere bijtelling kunnen hebben afhankelijk van het privé-gebruik en zij vallen dan automatisch in de 20% bijtelling", aldus Peter Verkuyl, Directievoorzitter LeasePlan Nederland N.V.

Verlaging onbelaste kilometervergoeding

Voor zowel de woon-werkkilometers als de zakelijke kilometers geldt een onbelaste vergoeding van EUR 0,17 per kilometer, ongeacht de afstand of wijze van vervoer. "Deze maatregel is inderdaad nadelig voor berijders die met hun privé-auto zakelijke kilometers rijden. Echter de berijders die woon-werkkilometers met hun privé-auto rijden krijgen een hogere vergoeding dan in 2003. Onze inschatting is dan ook dat dit een evenwichtige keuze is", aldus Verkuyl.

Positief impuls

"Al met al zijn de voorgestelde maatregelen positief, de regelingen worden vereenvoudigd. Dit leidt uiteindelijk tot een impuls voor de leasebranche, nog niet op korte termijn, maar wel in de komende jaren. Het belangrijkste voordeel is naar mijn mening de verminderde administratieve lastendruk voor alle betrokkenen", aldus Peter Verkuyl.


- einde persbericht -