Politie Gelderland-Midden

Ede; jochies bestelen oudere
Publicatiedatum: 16-09-2003

Een 81-jarige inwoonster uit Ede heeft aangifte gedaan van de diefstal van geld. De vrouw, woonachtig aan de Louise Henriettelaan in Ede, zou op 16 september het slachtoffer van het misdrijf geworden zijn. De daders zijn vermoedelijk nog jong.

Omstreeks 16.30 uur belden drie jongens bij haar woning aan. De jongens vroegen of de vrouw een lot wilde kopen, in dit geval voor een sportclub. Maar de politie houdt er rekening mee dat het verhaal per keer kan variëren.

Glaasje water
De vrouw wordt overrompeld door de drie jongens. Terwijl ze haar een lot willen verkopen, lopen ze mee de woning in omdat ze een glaasje water willen drinken. Als de vrouw een lot koopt en haar portemonnee terug legt in een kast, vraagt een van de jongens nog eens om water. De vrouw haalt dit, doch ontdekt later op de dag dat kennelijk van dat moment gebruik is gemaakt om haar portemonnee leeg te halen. Hoewel bekend is wat de jongens hebben buitgemaakt, worden daarover geen mededelingen gedaan. De politie hoort te zijner tijd graag van de jongens zelf wat zij hebben gestolen.

Signalementen
De drie jochies hebben een getinte huidskleur. De vrouw denkt dat ze tussen de 10 en 16 jaar oud zijn. Alledrie hebben ze zwart haar. Een buurvrouw van het slachtoffer, waar de jongens ook aan de deur geweest zijn, weet nog te melden dat de jongens ongeveer 1.70 meter lang zijn en donker, halflang haar hebben. De andere twee zijn volgens haar kleiner. Ook bij haar hebben de jongens om een glas water gevraagd.

Voorkomen
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar in deze context ook makkelijker gezegd dan gedaan. In alle gevallen kan wel worden gesteld dat mensen, waarvan u niet wilt dat ze in de woning komen, daar dus ook niets te zoeken hebben. Ook al wordt men vrijpostig overrompeld door het gedrag van nu dan deze jochies, wijs hen pertinent de deur. Sluit deze desnoods voor hen af, als even water gehaald moet worden. En wilt u al een lot kopen, leg dan onder geen voorwaarde onder nieuwsgierig toezicht van deze knaapjes uw portemonnee ergens neer, maar houdt deze stevig in de hand. Indien men slachtoffer is van dergelijke feiten, wordt u dringend opgeroepen aangifte te doen, dan wel direct de politie te bellen. Wellicht lukt het aan de hand van de verschillende beschrijvingen tot een goed signalement of identificatie van de verdachten te komen. En als u weet wie deze jongens zijn of hen ook gezien hebt, bel ook dan met de politie op 0900 - 8844. Wellicht lukt het met uw informatie om deze jochies op te sporen en zo hun oudere slachtoffers de gelegenheid te bieden tot een schadevergoeding.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden; district West-Veluwe Vallei Harry Munniksma
0318 688221

---