Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Slagvaardigheid van de rechtspraak wordt verbeterd

Victor Holtus
070 370 6885

4348
16.09.03

Justitiebegroting 2004
SLAGVAARDIGHEID VAN DE RECHTSPRAAK WORDT VERBETERD

Om de overbelasting van de rechtspraak tegen te gaan wordt volgend jaar ongeveer 58 miljoen euro beschikbaar gesteld. In de loop van 2004 zal een plan van aanpak verschijnen om de mogelijkheden van vereenvoudiging van de procesgang en van de werkwijze van de rechter te verruimen. De reorganisatie van de rechterlijke macht komt tot een afronding.
De voortgaande modernisering van de rechtsorde vergt naast wetgeving en het ontwikkelen van adequate geschilbeslechting ook een toegankelijke rechtspraak. Uitgangspunt van het kabinet is dat de toegang tot de rechter gewaarborgd blijft.
Dat schrijft minister Donner van Justitie in de toelichting op zijn begroting voor het jaar 2004.

Verlichten werkbelasting rechter
Alternatieve wijzen van geschilbeslechting worden verder onderzocht en ontwikkeld. Het kabinet wil de bekendheid van burgers met en het vertrouwen in mediation, arbitrage of de inschakeling van een klachtencommissie vergroten. Ook doorverwijzing naar mediation door de rechter kan uitkomst bieden en tijd en kosten besparen. Daarnaast zal de slagvaardigheid van de rechtspraak worden verbeterd. In dit verband komen er in 2004 voorstellen voor een nieuw bekostigingsbesluit gepaard aan een bijbehorend prognosemodel voor de instroom van zaken. Binnenkort zal een wijziging van het Besluit nevenvestigings- en nevenzittingsplaatsen naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Deze wijziging maakt een betere benutting van de zittingscapaciteit mogelijk en voorziet erin dat de gerechten in bepaalde situaties (bijvoorbeeld bij piekbelasting) zaken van elkaar kunnen overnemen.

Middelen en verwachte instroom van zaken
Voor de rechtspraak in zijn geheel wordt in 2004 een groei van 5.9% verwacht ten opzichte van 2002. Rekening houdend met deze groei zal in 2004 aan de rechtspraak ruim E 744 miljoen beschikbaar worden gesteld.
De verwachte instroom van zaken is gebaseerd op de feitelijke instroom van de afgelopen jaren, op de te verwachten effecten van het Veiligheidsprogramma en op de verwachte economische ontwikkelingen. Werden in 2002 bij alle gerechten 1.419.570 zaken ingeschreven, voor het jaar 2004 worden er ruim 1.5 miljoen verwacht.


---

16 sep 03 15:18