FEDERATIE OPVANG

Lichte groei budget maatschappelijke opvang en vrouwenopvang

PERSBERICHT

Utrecht, 16 september 2003

Lichte groei in de budgetten van de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang

Financiële impuls voor maatschappelijke opvang en vrouwenopvang Het kabinet heeft besloten tot meer financiële steun voor de maatschappelijke opvang en de vrouwenopvang. Er komt extra geld voor uitbreiding van de capaciteit in de maatschappelijke opvang (in het bijzonder de 24-uurs opvang), vrouwenopvang en zwerfjongeren. De maatschappelijke opvang krijgt 2,4 mln. euro groei in 2004, oplopend tot 8 mln. euro in 2007.

Vrouwenopvang en huiselijk geweld
Voor huiselijk geweld, preventie en vrouwenopvang ontvangt het ministerie van VWS in 2004 1,2 mln. extra, oplopend tot 4 mln. euro in 2007. Het ministerie van Justitie ontvangt oplopend tot 6 mln. euro extra in 2007. Het geld zal onder meer gebruikt worden om de kwaliteit van de opvang en hulp aan onder meer mishandelde vrouwen te verbeteren. De Federatie Opvang, de overkoepelende instantie voor de instellingen van maatschappelijke opvang en vrouwenopvang, vindt met het kabinet, dat de kwaliteit van de vrouwenopvang beter moet worden afgestemd op de vaak complexe vraag. Daarnaast dient de toegang tot de vrouwenopvang verbeterd te worden.

Reactie Federatie Opvang
De Federatie Opvang verwelkomt deze financiële impuls voor de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. De Federatie Opvang onderschrijft voorts de doelstellingen van het Kabinet voor kwaliteitsverbetering en bevordering van de doorstroom en zal aan het Kabinet voorstellen doen voor een passende inzet van de beschikbare middelen.
Het kabinet stelt dat de voorzieningen in de maatschappelijke opvang, inclusief de vrouwenopvang, verstopt zijn geraakt. Deze verstopping wordt vooral veroorzaakt doordat cliënten die permanente begeleiding nodig hebben, niet in andere voorzieningen of huisvesting terecht kunnen. Om deze verstopping weg te werken is een financiële impuls noodzakelijk.

Hoewel de bedragen die nu extra beschikbaar komen een belangrijk signaal zijn, is voor de realisatie van deze doelstellingen meer nodig. Ten eerste moeten andere partijen worden aangesproken op het leveren van hun bijdrage in de zorgketen. Daarbij gaat het onder meer om de zorgverzekeraars, Geestelijke Gezondheidszorg, verslavingszorg, jeugdbeleid, woningcorporaties, maatschappelijk werk en anderen. Ten tweede heeft de Federatie Opvang berekend dat er, om de sector financieel gezond te maken, een structurele ophoging van het budget voor de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang nodig is van 25 mln. euro per jaar over de eerstkomende vier jaar.

EINDE PERSBERICHT