NED VER VOOR PSYCHIATRIE

Reactie NVvP op de Rijksbegroting Geestelijke Gezondheidszorg

Persbericht naar aanleiding van de toelichting op de begroting van het Ministerie van VWS over de Geestelijke Gezondheidszorg

De Nederlandse Vereniging van Psychiatrie, de grootste medisch specialistenvereniging in Nederland, is verheugd over een aantal plannen en maatregelen van dit kabinet, te weten:


-Het 'overhevelen van de op genezing gerichte GGZ naar de basisverzekering'. Psychiatrische patiënten zijn niet anders dan andere patiënten en dienen dus op dezelfde wijze verzekerd te zijn. Essentieel is dat deze zorg binnen de basisverzekering valt.


-Het 'tijdig verstrekken van de juiste hulp zodat mensen niet onnodig in de gespecialiseerde GGZ terechtkomen of verstoken blijven van hulp: dat betekent de zorgketen, in het bijzonder de eerste lijn, versterken.' De NVvP is van mening dat psychiaters medisch specialisten zijn en dus inderdaad primair in de tweede lijn werkzaam dienen te zijn. Het is dan echter wel van groot belang dat de psychiater financiële ruimte krijgt om uitgebreide consultaties in de eerste lijn te verrichten. Om verder zorg te dragen dat psychiatrische patiënten de hulp krijgen die bij de ernst van hun ziekte past, is het essentieel dat psychiaters de mogelijkheid krijgen zelfstandig contracten af te sluiten met ziekenhuizen en GGZ instellingen om zo hun ernstige psychiatrische patiënten te kunnen laten opnemen en continuiteit van zorg te kunnen garanderen. Nu nog kunnnen alleen psychiaters verbonden aan een instelling patiënten laten opnemen.


-'De komende periode zal op het gebied van de tweede-lijns-zorg nadere integratie tussen GGZ en algemene gezondheidszorg worden bevorderd'. De NVvP ziet de psychiatrie als een medisch specialisme. Psychische problemen kunnen niet los worden gezien van lichamelijke problemen en de samenhang tussen beide is veelvuldig. Nu nog komt de patiënt met lichamelijke klachten in een ander zorgcircuit terecht dan een patiënt met psychische klachten. De NVvP is dan ook van mening dat zorg voor psychiatrische patiënten het beste kan plaats vinden in het reguliere zorgcircuit en is een groot voorstander van integratie van de GGZ met de algemene gezondheidszorg. Wel is van groot belang dat deze integratie op gelijkwaardige wijze plaats vindt zodat ziekenhuispsychiatrie niet ondergeschikt wordt gemaakt aan de belangen van GGZ-instellingen.


-'Veel verslaafden hebben naast hun verslaving psychiatrische problemen'. De NVvP juicht het toe dat het inzicht heeft postgevat dat verslavingsziekte in veel gevallen een psychiatrische ziekte is. De NVvP is dan ook van mening dat verslavingszorg en psychiatrische zorg geïntegreerd dienen plaats te vinden.