KNB

Baksteenindustrie mist visie om woningbouw uit slob te halen

P E R S B E R I C H T

De Steeg, 16 september 2003

Baksteenindustrie mist visie om woningbouw uit slob te halen Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB) heeft met instemming kennis genomen van de ambitie van de regering om te streven naar een sterke(re) economie en een meer daadkrachtig overheidsbeleid. Helaas herkent het deze ambitie niet in de aangekondigde maatregelen op het gebied van het stimuleren van de woningbouwproductie.

Maatregelen moeten woningbouw stimuleren
KNB heeft grote zorg over het teleurstellende, nog immer dalende niveau van de woningbouwproductie. Het acht het onbegrijpelijk dat voor dit onderwerp geen geïntegreerd beleid met stimulerende maatregelen wordt voorgesteld.
De gevolgen van de stagnatie in de woningbouwproductie worden voor bouw en bouwtoelevering met de dag nijpender. Zo leidt het tot verlies aan werkgelegenheid en tot een structurele reductie van capaciteit. Voorts bevordert het een naar het buitenland wegvloeien van kennis op het gebied van research en development. Immers is een groot deel van de bouw en de bouwtoelevering in buitenlandse handen. Tenslotte schiet een overheid die onvoldoende zorg besteedt aan de randvoorwaarden voor de voorziening in een primaire levensbehoefte (zoals huisvesting) te kort in haar kerntaak.
Een en ander klemt des te meer nu ook aan de vraagzijde tekenen van uitval zichtbaar worden. Dit mede onder invloed van een ontluikende discussie over de aftrekbaarheid van hypotheekrente.

Experimenten met aangepaste bouwregelgeving
KNB mist in de Miljoenennota 2004 visie om de woningbouwproductie uit het slob te halen. Gepleit wordt voor stimulerende maatregelen voor zowel aanbod- als vraagzijde. Gedacht wordt onder meer aan een verlaagd BTW-tarief voor onderhoud en woningnieuwbouw alsmede aan ruimte voor begeleide experimenten met aangepaste bouwregelgeving.

KNB
Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten is de volledig representatieve brancheorganisatie van de Nederlandse baksteenindustrie. Lid zijn zowel nationale als multinationale ondernemingen. Naast collectieve belangenbehartiging op sociaal en technisch gebied, waaronder de toepassing en verwerking van baksteen, richt KNB zich op milieu-, energie- en grondstofaangelegenheden en op kennisoverdracht. KNB werkt intensief samen met derden, ook in internationaal verband, en initieert tal van onderzoeken. De Nederlandse baksteenindustrie heeft een gezamenlijke omzet van ca. 245 miljoen euro (2002) en biedt werk aan zo'n 1350 personen.

Noot voor de redactie/