STING

Hoogervorst en Ross knijpen verzorging af

Utrecht 16 september - Het zorgbeleid 2004 ademt een sfeer van productiecijfers en efficiencykortingen. Minister Hoogervorst en staatssecretaris Ross van VWS plaatsen de macht van het getal boven de aandacht voor mensen. Ouderen, chronisch zieken en gehandicapten gaan voor verzorging meer betalen. Zorgaanbieders worden gekort en mantelzorgers zwaarder belast. Sting vindt dat de bewindslieden verzorgenden in de rol van productiemedewerker duwen. Het beleid dat zij voorstaan is daardoor een aanslag op de kwaliteit van de zorgverlening die helpenden en verzorgenden bieden.

Steeds meer ouderen en chronisch zieken doen een beroep op thuiszorg en verzorgings- en verpleeghuiszorg. Zij doen dat niet uit gemakzucht maar omdat het echt niet anders kan en mogelijkheden om met mantelzorg te werken zijn uitgeput. Zij hebben recht op zorg en aandacht voor hun welbevinden.Ik wil graag persoonlijk contact, al is het maar voor een moment. Er kan toch wel eens gewoon iemand bij me binnenlopen, aldus de hartenkreet van een bewoner van een verpleeghuis. Maar juist die momenten van persoonlijk contact en individuele aandacht, waar het in zorgrelaties toch vooral om draait, dreigen door de bezuinigingen van Ross en Hoogervorst weggerationaliseerd te worden. zij willen de portemonnee wel trekken voor ICT en technische snufjes, maar niet voor verzorgenden die willen werken aan zorgvernieuwing en een vraaggerichte manier van zorg verlenen, vindt Betsy Albers, directeur van Sting.

In de periode vóór Balkenende was er, zij het bescheiden, geld beschikbaar voor (bij)scholing en training van helpenden en verzorgenden. In samenspraak met cliënten en bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen werkten zij aan een cliëntgerichte werkwijze. Er kwam meer tijd voor kwaliteit. Het huidige kabinet draait met haar beleid de klok terug. Fikse bezuinigingen op de dagelijkse verzorging in intra- en extramurale zorg knijpen de verzorging af. Dat betekent de terugkeer naar de tijd van de stopwatchzorg, poetsen zonder praten en rennen zonder rustig contact. Verzorgenden en cliënten worden daar de dupe van. Ross en Hoogervorst willen met hun plannen de zorg houdbaar en toegankelijk houden. Sting vindt dat zij met hun kille cijfermatige aanpak een doodlopende weg inslaan.

Sting is de beroepsvereniging van de verzorging en behartigt de beroepsinhoudelijke belangen van 220.000 helpenden en verzorgenden in de kraamzorg, thuiszorg, gehandicaptenzorg en intramurale ouderenzorg. Sting wil dat verzorgenden meer invloed krijgen op de zorgverlening en werkt aan kwaliteitsverbetering van de beroepsuitoefening.