VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW wil meer investeren in economie

VNO-NCW over Miljoenennota:
Richting beleid goed, maar méér investeren in economie dringend nodig

(met reactie op WAO-voorstellen kabinet)

DEN HAAG, 16 SEPTEMBER 2003 - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW steunt de richting van het kabinetsbeleid, maar heeft twijfels over de uitvoering ervan. Het beleid van het kabinet Balkenende 2 is sterk budgetgedreven en staat daardoor op gespannen voet met het realiseren van economische groei en het maken van afspraken met vakbonden en ondernemers. Het is belangrijk dat een realistisch perspectief wordt geboden en dat iedereen kan meedoen om de doelstellingen te bereiken.

VNO-NCW is positief over het extra geld dat beschikbaar is voor de kenniseconomie, maar in het licht van de toekomst is dit te gering. VNO-NCW zou ook graag een additionele investeringsimpuls zien voor de fysieke infrastructuur (spoor, wegen en vaarwegen), in de ICT infrastructuur (breedband) en in de weggezakte bouwproduktie. Voorwaarde is dat het feitelijk tekort binnen de Europese afspraken blijft. Daarnaast moeten de bestaande mogelijkheden voor Publiek Private Samenwerking worden benut, met private voorfinanciering.

Voor de korte termijn moet een meerjarig volgehouden loonmatiging de deur openen naar economische groei, herstel van de concurrentiepositie van bedrijven en van de werkgelegenheid. De kortste weg daarheen is een centraal akkoord, waarin de oplossing van het pensioenvraagstuk, de WAO en een effectieve bestrijding van de jeugdwerkloosheid een plaats krijgen.

Dat is mogelijk zonder af te zien van de beoogde, noodzakelijke structurele veranderingen. Een betere oriëntatie op het SER-advies over de WAO en een ruimere overgangsregeling bij de afschaffing van de fiscale ondersteuning van VUT en het prepensioen zijn hiertoe de sleutels. Meerjarige loonmatiging schept hier ook de financiële ruimte voor.

Ronduit negatief is VNO-NCW over het plan om werkgevers te verplichten gedurende twee jaar het loon van zieke werknemers door te betalen, in relatie tot het voornemen om de strafpremie voor WAO-instroom (PEMBA) op zijn vroegst pas in 2009 te laten vervallen. Deze 'behandeling' van werkgevers is uniek in de wereld, zeker als men bedenkt dat de oorzaak van de ziekte geheel buiten de werkomgeving kan ontstaan.

Daarnaast is cruciaal dat de uitvoering van de voorgestelde loonsuppletieregeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten door de private markt wordt uitgevoerd, en niet door de publieke UWV.


---
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 (anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588 of Wytze Russchen 06 557 61 908)

16 sep 03 15:15