VERENIGING EIGEN HUIS

EIGEN HUIS: 2004 verloren jaar voor woningmarkt

Vereniging Eigen Huis mist in de kabinetsplannen een samenhangende visie op het eigen woningbezit. Er worden geen effectieve maatregelen aangekondigd die een oplossing bieden voor de huidige problemen. 2004 dreigt hiermee een verloren jaar te worden voor de woningmarkt.

In de begroting wordt de ambitie van het kabinet nogmaals bevestigd om het eigenwoningbezit uit te breiden van 54% naar 65%. Vereniging Eigen Huis mist in de plannen echter samenhangende maatregelen om dat doel te bereiken. Het risico voor eigenwoningbezitters neemt toe door de ingrepen in de sociale zekerheid. Bovendien wordt het lenen moeilijker gemaakt door de voorgestelde beperking van de hypotheekrenteaftrek. Deze maatregel is slecht voor de doorstroming op de woningmarkt die in een kwetsbare fase verkeert.

De kabinetsplannen bieden voor het komende jaar geen oplossing voor de stagnatie in de woningproductie, de verkoop van huurwoningen en de startersproblematiek. De aangekondigde deelonderzoeken zullen naar verwachting pas later effect kunnen sorteren. 2004 lijkt daarmee een verloren jaar te worden

Vereniging Eigen Huis pleit voor een rijksbrede nota eigenwoningbezit waarin een integrale langetermijnvisie wordt ontwikkeld. In deze nota moeten alle relevante thema's in samenhang voor de verdere toekomst worden uitgewerkt. Hiermee wordt beoogd het ongecoördineerd nemen van maatregelen tegen te gaan.

Noot voor de redactie,