PZO

PZO: levensloopregeling ook voor zelfstandigen

Den Haag, 16 september 2003 - Tijdens Prinsjesdag heeft het Kabinet bevestigd in 2004 een levensloopregeling voor werknemers te introduceren. De Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) vindt dat het Kabinet bij de invoering van een levensloopregeling ook moet kijken naar zelfstandige ondernemers.

Volgens PZO hebben ook zelfstandigen behoefte aan een regeling waarin tijd en werk aan veranderende persoonlijke omstandigheden aangepast kunnen worden. Zelfstandigen moeten net als werknemers in de gelegenheid worden gesteld om daarvoor via specifieke regelingen te sparen. Een belangrijk argument is bovendien dat het niet langer vanzelfsprekend is dat iemand zijn hele werkzame leven als werknemer of als zelfstandige doorbrengt. Steeds vaker stappen mensen over van de ene vorm van inkomensverwerving naar de andere. PZO bepleit dan ook een levensloopregeling waarbij individuen, ongeacht de wijze waarop zij hun inkomen verdienen, een bedrag opzij kunnen zetten om te gebruiken voor studie, zorg of eerder stoppen met werken. Het beperken van de levensloopregeling tot uitsluitend werknemers maakt de switch van werknemerschap naar ondernemerschap (en omgekeerd) onnodig moeilijker.

PZO is de onafhankelijke koepelorganisatie van zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp'ers). Via branche- en beroepsorganisaties zijn bij PZO ruim 10.000 zzp'ers aangesloten. Het gaat daarbij onder andere om interim-managers, organisatie-adviseurs, filmmakers, thuiszorgers, interimmachinisten, ict-specialisten, arbeidsdeskundigen, eigen rijders en klusbedrijven.


---