KNGF

Toegankelijkheid fysiotherapie in gevaar

Persbericht Embargo tot 16 september 15.15 uur

Huidige plannen slecht voor fysiotherapeut en patiënt

Toegankelijkheid fysiotherapie in gevaar

Amersfoort, 16 september 2003 - Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) is zwaar teleurgesteld over het halfslachtige beleid van het kabinet ten opzichte van de fysiotherapie. Het kabinet creëert marktwerking door 425 miljoen euro aan fysiotherapie en oefentherapie uit het ziekenfonds te schrappen, terwijl het wel de tarieven blijft bepalen en de toegankelijkheid beperkt. Op deze wijze is marktwerking een schijnvertoning en wordt fysiotherapeutische zorg voor veel Nederlanders onbereikbaar.


- Acceptatieplicht voor de aanvullende verzekering per 1 januari 2004
Bereikbaarheid van de fysiotherapie is in belangrijke mate afhankelijk van de mogelijkheden die de huidige ziekenfondsverzekerden geboden wordt om voor fysiotherapie een aanvullende (particuliere) verzekering af te sluiten. Het KNGF deelt de zorg van patiëntengroepen die uitsluiting vrezen. Aan de andere kant is het niet meer dan logisch dat de ziekenfondsverzekeraar aan zijn huidige verzekerden een aanvullende verzekering fysiotherapie aanbiedt, ongeacht leeftijd en medische voorgeschiedenis. Het KNGF vraagt de minister maatregelen te nemen om onder andere patiënten met chronische aandoeningen en ouderen een eerlijke start in de nieuwe marktsituatie te bieden.


- Eerste consult in ziekenfonds
Om de toegankelijkheid, onder meer voor mensen zonder aanvullende verzekering te waarborgen, vindt het KNGF dat het eerste consult in het ziekenfondspakket thuis hoort. Op deze manier houdt de patiënt de mogelijkheid om de fysiotherapeut een diagnose te laten stellen en deskundig advies te ontvangen. De substitutie naar duurdere, nog wel ziekenfondsverzekerde zorg, wordt hiermee drastisch verminderd. Maar ook gezien het beleidsvoornemen van het kabinet om aandoeningen aan het bewegingsapparaat bijzondere aandacht te geven, alsmede de bestrijding van overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes is het eerste consult van wezenlijk belang.


- Directe toegang
Omdat het grootste deel van de fysiotherapeutische zorg straks niet meer ziekenfondsverzekerd is, is de verplichte verwijzing van niet chronisch volwassen patiënten via de huisarts overbodig geworden. De regelgeving (Wet BIG) moet hierop zo spoedig mogelijk worden aangepast, zodat de dure omweg via de huisarts niet meer nodig is.


- Fysiotherapie is onmisbare schakel in de zorg Het KNGF gaat ervan uit dat het kabinet inziet dat fysiotherapie, met het verhelpen en voorkomen van klachten aan het bewegingsapparaat, de maatschappij miljoenen euro' s meer bespaart dan dat het kost. De forse bezuiniging op fysiotherapie kan leiden tot een gedwongen uitstroom van fysiotherapeuten uit het vak. Dit staat haaks op het beleid van het kabinet dat aandoeningen aan het bewegingsapparaat extra aandacht moeten krijgen. Fysiotherapie levert een steeds grotere bijdrage aan de aanpak van kostenverslindende maatschappelijke problemen als WAO, ziekteverzuim, bewegingsarmoede en overgewicht. Het gebrek aan durf om nu te kiezen voor goed toegankelijke fysiotherapie in de vrije markt, zal leiden tot hogere kosten in de WAO en de ziektewet, alsmede in de gezondheidszorg.

---


---