Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WOONBOND

Energiesubsidies vallen weg

Huurders onevenredig zwaar getroffen

Het kabinet heeft besloten de energiebelasting met 10 procent te verhogen en de subsidies voor energiebesparende maatregelen middels de Energie Premie Regeling (EPR) te schrappen. De Woonbond is van mening dat huurders hierdoor onevenredig zwaar worden getroffen. Huurders zijn voor het isoleren van de woning namelijk afhankelijk van de verhuurder. Zij kunnen niet zelf de noodzakelijke maatregelen treffen om hun verbruik terug te dringen en kunnen de belastingverhoging dus niet compenseren met lagere stookkosten. De kans dat een verhuurder de noodzakelijke maatregelen neemt, wordt echter klein nu zowel de subsidie voor isolerende maatregelen, als de subsidie op Energie Prestatie Adviezen (EPA's) wordt geschrapt

Zeker in de markt van huurders en verhuurders is het treffen van isolerende maatregelen vaak een moeizame discussie, omdat verhuurders dan moeten investeren in maatregelen waar de huurder voordeel van heeft. De huurder die daarom akkoord gaat met een huurverhoging moet echter maar afwachten of de besparing op het energieverbruik opweegt tegen de hogere huur. Subsidie blijkt een waardevol smeermiddel. De subsidie voor het EPA haalde geregeld verhuurders over de streep om serieus onderzoek te doen naar de noodzaak om isolerende maatregelen te treffen. Ook de mogelijk-heid van subsidie voor de maatregelen zelf was van groot belang. Het schrappen van beide subsidie-mogelijkheden zal voor de meeste huurders dus tot hogere woonlasten leiden.

Waarschijnlijk zal het EPA een zachte dood sterven. Het instrument is immers nog niet volgroeid en heeft zeker nog niet de positie dat het zelfstandig zal kunnen voortbestaan. Wel is het EPA-instrument de afgelopen jaren sterk verbeterd. De Woonbond heeft daar vanaf het begin (in 1999) aan bijgedragen, omdat energieprestatie en kwaliteit van een woning onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en de EPA goede handvatten biedt om te komen tot een gezond binnenmilieu.
Nog een nadelig gevolg is er veel geld is gestoken in de ontwikkeling van een energielabel voor woningen. Zo'n label levert inzicht op in de energetische kwaliteit van een woning. Omdat de Novem daarbij gebruik maakt van de energie-index die een EPA oplevert, komt er nu waarschijnlijk ook geen label.

Wat betreft de subsidieregeling, de EPR, stelt de Woonbond vast dat deze in ras tempo is uitgekleed. In 2002 was de EPR-regeling nog een belastingmaatregel, waarbij de subsidie betaald werd uit de inkomsten van de ecotax. In 2003 is deze koppeling ongedaan gemaakt en werd de EPR een gewone subsidieregeling op de begroting van VROM. Voor 2002 was er nog een (niet gelimiteerd) budget van omstreeks 126 miljoen euro. In 2003 was de regeling beperkt tot 54 miljoen euro. En nu is besloten om nogmaals met 48 miljoen te bezuinigen en blijft er dus slechts een budget over van 6 miljoen euro.

De rijksoverheid heeft het verdrag van Kyoto ondertekend en zich daarmee verplicht om de uitstoot van CO2 te beperken. Een deel van die beperking zou moeten worden gerealiseerd in de gebouwde omgeving. Nog verdere bezuiniging zal negatieve grote gevolgen hebben voor het realiseren van isolatie maatregelen in de bestaande bouw. Die doelstelling is nog lang niet gehaald, en met het schrappen van de EPR is het alsnog behalen van die doelstelling nog veel onwaarschijnlijker geworden.

U03.584
Amsterdam, 16 september 2003