Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-214

Den Haag, 16 september 2003

Uitwisseling rentegegevens levert 70 tot 95 miljoen euro per jaar op

Staatssecretaris Wijn van Financiën heeft vandaag het wetsvoorstel implementatie spaarrenterichtlijn naar de Tweede Kamer gezonden. Dit wetsvoorstel maakt deel uit van het fiscale pakket 2004. Een Europese richtlijn wordt hiermee omgezet in Nederlandse wetgeving.

De Europese Raad beslist waarschijnlijk dat vanaf 2005 de lidstaten van de EU tenminste eenmaal per jaar automatisch gegevens uitwisselen over grensoverschrijdende rentebetalingen. Dit betekent voor Nederland dat het informatie uit andere landen krijgt over rentebetalingen aan Nederlandse ingezetenen (natuurlijke personen). Deze informatie leidt uiteindelijk tot een hogere opbrengst van de inkomstenbelasting van circa ¤ 70 miljoen in 2006 en oplopend naar ¤ 95 miljoen in 2012.

België, Luxemburg en Oostenrijk mogen gedurende een overgangsperiode een bronbelasting inhouden op rentebetalingen aan inwoners van een andere lidstaat. Het tarief van die bronbelasting loopt op van 15% in de eerste drie jaar tot uiteindelijk 35%. Driekwart van de opbrengst van de bronbelasting betalen deze drie lidstaten aan de lidstaat waar de gerechtigde tot de rente woont.

In Nederland worden de uitbetalende instanties (vooral bancaire instellingen) verplicht gegevens te verstrekken aan de Belastingdienst over de door hen verrichte rentebetalingen aan ingezetenen van een andere lidstaat. Vervolgens verstrekt de Belastingdienst deze gegevens aan de bevoegde autoriteit van de lidstaat waar de uiteindelijke gerechtigde tot de rente woont. "Een effectieve belastingheffing op inkomsten uit spaargelden in het buitenland zorgt voor eerlijke belastingheffing en het is ook nog gezond voor de Nederlandse schatkist", aldus staatssecretaris Wijn van Financiën.

Het wetsvoorstel is te vinden op www.minfin.nl/wdb03-360.doc

Interest- en royaltyrichtlijn

Bij het betalen van interest- en royalty's tussen verbonden ondernemingen van verschillende lidstaten worden deze uitkeringen alleen in de lidstaat van de ontvanger belast. Het inhouden van een bronheffing is niet toegestaan. Dit volgt uit een wetsvoorstel waarmee een andere Europese richtlijn, de interest- en royaltyrichtlijn, per 1 januari 2004 wordt omgezet in Nederlandse wetgeving.

Onder de huidige Nederlandse fiscale wetgeving kan een in een andere lidstaat gevestigd lichaam onder bepaalde omstandigheden in Nederland worden belast voor rente die zij ontvangt van haar Nederlandse dochtermaatschappij. Dit wordt aangepast conform de voorwaarden van de richtlijn.

Het wetsvoorstel is op 9 september 2003 naar de Tweede Kamer gestuurd en is te vinden op www.minfin.nl/wdb03-361.doc