Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-219

Den Haag, 16 september 2003

Fiscaal pakket 2004: fiscale bijdrage aan herstel en versterking

Staatssecretaris Wijn van Financiën heeft het Fiscaal pakket 2004 ingediend bij de Tweede Kamer. Het Fiscaal pakket 2004 bestaat uit acht wetsvoorstellen en staat in het teken van besparingen die bijdragen aan economisch herstel en maatregelen die nodig zijn voor sterkere economische en sociale verhoudingen op termijn.

Fiscale maatregelen op het gebied van de eigen woning, in de sfeer van pensioenen en op het gebied van mobiliteit zijn nodig vanuit het streven van houdbare overheidsfinanciën en herstel van concurrentiekracht. Bij de keuze voor en uitwerking van het fiscale pakket is de mogelijke bijdrage van maatregelen aan een meer slagvaardige en minder bureaucratische uitvoering uitgangspunt en maatstaf geweest.

Naast een onvermijdelijke lastenverzwaring en verdere beperking van fiscale faciliteiten is extra geld ingezet voor onder meer een verdere versterking van de arbeidsmarkt en de kenniseconomie en voor de introductie van een levensloopregeling.

De volgende wetsvoorstellen zijn onderdeel van het Fiscaal pakket 2004:


1. Belastingplan 2004;


2. Overige fiscale maatregelen 2004;


3. Levensloopregeling;


4. Bevorderen van de financiering van de eigen woning met eigen middelen;


5. Implementatie van de interest- en royaltyrichtlijn;


6. Implementatie van de spaarrenterichtlijn;


7. Implementatie van de richtlijn factureren ;


8. Implementatie van de energierichtlijn.

Het wetsvoorstel Belastingplan 2004 is de fiscale uitwerking van de maatregelen uit het Hoofdlijnenakkoord en de in augustus door het kabinet overeengekomen aanvullende maatregelen. Dit wetsvoorstel is vandaag samen de wetsvoorstellen Levensloopregeling, Bevorderen van de financiering van de eigen woning met eigen middelen, implementatie spaarrenterichtlijn en implementatie energierichtlijn naar de Tweede Kamer gezonden. De overige wetsvoorstellen zijn al eerder bij de Tweede Kamer ingediend.

In een aantal separate persberichten worden de verschillende wetsvoorstellen nader toegelicht.