Ingezonden persbericht

Persbericht

In de troonrede heeft de regering een goede analyse gemaakt van de ontwikkeling van Europa en de uitdagingen voor de toekomst. Helaas gaat de regering er van uit dat Europa in de toekomst verder kan met slechts lichte aanpassingen aan de huidige vorm.

De regering streeft naar een slagvaardiger Europa en meer mogelijkheden om vanuit de eenheid van Europa internationale problemen aan te pakken.

"Daartoe zal de centrale rol van de Europese Commissie moeten worden versterkt en de besluitvorming bij gekwalificeerde meerderheid worden uitgebreid. Ook het democratisch gehalte dient te worden vergroot, door de positie van het Europees Parlement te verstevigen." zo schrijft ze in de troonrede.

Hierbij gaat ze voorbij aan het fundamenteel ondemocratische model dat Europa nu hanteert en dat in het voorstel van de Conventie ongewijzigd blijft. De Europese Raad is de wetgevende macht van Europa en bestaat uit ministers die in hun eigen land deel uitmaken van de uitvoerende macht. Op deze manier staan zowel het Europees parlement als de nationale parlementen grotendeels buiten spel.

Pceu.org biedt een alternatieve Europese Grondwet. De Grondwet van Pceu.org gaat uit van een beproefd democratisch model met een gekozen president, een sterk parlement en een senaat die de lidstaten vertegenwoordigt.

De alternatieve grondwet is te vinden op http://www.pceu.org/pdf/nl_20.pdf .


---



Ingezonden persbericht