Provincie Limburg

Kabinet moet meer investeren in kennis en innovatie in Zuid-Oost Nederland (201)
Provincie Limburg in eerste reactie op Miljoenennota

Het kabinet moet meer investeren in een duurzame kenniseconomie in Nederland en in het bijzonder Zuid-Oost Nederland. Dat is de eerste reactie van het college van Gedeputeerde Staten van Limburg op de Miljoenennota. Zuid-Oost Nederland is volgens GS de regio bij uitstek waar de kennisintensieve industrie de potentie heeft de internationale concurrentieslag aan te gaan. Daarbij heeft het kabinet nog onvoldoende aandacht voor de ontwikkeling van een technologische topregio, waarin Nederland samenwerkt met België en Duitsland.

De Provincie vraagt het kabinet extra aandacht voor Limburg omdat de economie in deze provincie de effecten van de recessie het afgelopen jaar harder voelt dan andere provincies. Ook is GS van mening dat het kabinet zich meer moet inspannen om de belemmeringen voor een euregionale arbeidsmarkt weg te nemen. De regelgeving in de Europese lidstaten is onvoldoende geharmoniseerd. Door de bijzondere geografische ligging is Limburg zeer gebaat bij het wegnemen van de belemmeringen.
Daarbij heeft Zuid-Oost Nederland veel te bieden: Limburg en Noord-Brabant zijn verantwoordelijk voor 20% van het Bruto Binnenlands Product en voor meer dan 30% van de industriële werkgelegenheid in Nederland. Deze twee provincies leveren bijna 40% van de toegevoegde waarde van de totale Nederlandse industrie en zelfs ongeveer 50% van de Nederlandse industriële Research & Developement-uitgaven

Reconstructie
Het kabinet is voornemens ten aanzien van de reconstructie van de landbouw een selectieve benadering te kiezen, waarbij water, varkensvrije zones, duurzame landbouw en natuur prioriteit hebben. De Provincie Limburg roept het kabinet op om middelen beschikbaar te stellen voor de meer integrale benadering die Limburg kiest ten aanzien van de reconstructie van de landbouwsector. Bij de Limburgse benadering worden meer doelen tegelijkertijd gerealiseerd.

Het college van GS wacht met spanning op de nota's die het kabinet toezegt op het gebied van ruimtelijke ordening en infrastructuur. GS is blij met de toezegging van het kabinet meer taken en bevoegdheden over te dragen aan decentrale overheden. De Provincie Limburg is echter wel bezorgd over de te beperkte hoeveelheid geld die daarbij overgeheveld wordt. Ook de begroting van VWS leidt hieraan. Voor de jeugdzorg bijvoorbeeld worden wel taken overgeheveld, maar te weinig geld: 40 miljoen landelijk in plaats van de benodigde 100 miljoen euro.
Ook de aangekondigde bezuinigingen op instellings- en projectsubsidies baren GS zorgen. GS pleit voor een benadering-op-maat, waarbij aandacht is voor schrijnende gevallen.

Limburg is verheugd dat de financiële afspraken rond de A2-traverse vastgelegd zijn. GS betreurt het daarnaast dat nog geen besluit is genomen ten aanzien de Buitenring Parkstad. De aangekondigde verdere bezuinigingen op het openbaar vervoer acht GS schadelijk voor de leefbaarheid in de Limburgse samenleving.
16-9-2003 15:59