Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: In 2004 verdere uitbreiding sanctiecapaciteit

Maud Bredero
070 370 6698

4353
16.09.03

Justitiebegroting 2004
IN 2004 VERDERE UITBREIDING SANCTIECAPACITEIT

Volgend jaar wordt de sanctiecapaciteit verder uitgebreid oplopend naar ruim 2500 plaatsen ten opzichte van 2002. Dit is inclusief de plaatsen voor veelplegers en de uitzetcentra voor illegale vreemdelingen. Een deel van de capaciteit wordt gevonden door het uitbreiden van elektronische detentie en taakstraffen. De prognoses voor sanctiecapaciteit laten een verdere groei in de behoefte zien. Voor 2004 is E 41 miljoen extra beschikbaar uit het Hoofdlijnenakkoord (Veiligheidsenveloppe) voor verdere uitbreiding van de capaciteit voor met name de (jeugdige) veelplegers, kortgestraften en voor het terugdringen va het aantal tbs-passanten in het gevangeniswezen.
Minister Donner van Justitie schrijft dit in de toelichting op zijn begroting voor 2004.

Vandaag heeft de minister ook de prognosebrief sanctiecapaciteit aangeboden aan de Tweede Kamer. Hierin wordt het algemene beeld geschetst van de capaciteitsbehoefte in het sanctiestelsel De minister geeft in de brief aan langs welke wegen hij de groei in de capaciteitsbehoefte tegemoet wil treden. De minister wil op alle fronten (gevangeniswezen, vreemdelingenbewaring, jeugdinrichtingen, TBS) goedkopere vormen van tenuitvoerlegging van detentie realiseren. In de prognosebrief worden o.a. genoemd: aparte sobere voorzieningen voor kortgestraften in het gevangeniswezen, sobere en goedkope detentieplaatsen voor vreemdelingen en meer elektronische detentie. De komende maanden zullen maatregelen hiervoor nader worden uitgewerkt.

In de komende jaren worden veel inspanningen gepleegd om Nederland veiliger te krijgen. Ook de aanpak van veelplegers maakt daar onderdeel van uit. Deze relatief kleine groep is verantwoordelijk voor een onevenredig groot aandeel in de criminaliteit en bezorgt de samenleving veel overlast. Daarom wordt volgend jaar begonnen met het maximaal twee jaar detineren van veelplegers. Hiervoor is een speciale wet in behandeling bij de Tweede Kamer. Voor deze actieve criminelen worden speciale inrichtingen of afdelingen gerealiseerd in de vier grote steden.

Het pakket aan maatregelen in het kader van het programma Modernisering Sanctietoepassing (MST) houdt onder meer in het openhouden van aanvankelijk af te stoten capaciteit, het invoeren van meerpersoonscelgebruik, het realiseren van twee uitzetcentra voor vreemdelingen en het creëren van capaciteit voor veelplegers. Het pakket aan maatregelen moet vanaf 2003 tot eind 2008 leiden tot 6000 extra plaatsen. In 2004 zullen er naast de 12.839 reguliere plaatsen in het gevangeniswezen 844 plaatsen worden gerealiseerd voor penitentiaire programma's, elektronische detentie en elektronisch toezicht. De detentiecentra voor drugskoeriers hebben in 2004 gemiddeld 1265 plaatsen.

Tegelijkertijd wordt in de komende kabinetsperiode ook aandacht besteed aan het terugdringen van recidive. Daarbij wordt meer geïnvesteerd in groepen, waarbij de kans het grootst is op vermindering van recidive. Ook zijn er voor de jeugdige veelplegers uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht extra plaatsen beschikbaar.

Al sinds het begin van de jaren negentig wordt er aandacht besteed aan de opsporing van voortvluchtigen zoals ontsnapte gevangenen, bij verstek veroordeelden en niet van proefverlof teruggekomen gevangenen. Argument om die opsporing momenteel te intensiveren is de toegenomen internationale druk om mee te werken aan internationaal gesignaleerde voortvluchtigen.

In het Hoofdlijnenakkoord is een taakstelling opgenomen voor de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en de reclassering van 40 miljoen in 2004 (22,9 miljoen DJI en 17,1 miljoen reclassering) oplopend naar 70 miljoen vanaf 2005 (40 miljoen DJI en 30 miljoen reclassering). Bij de justitiële inrichtingen wordt de taakstelling gerealiseerd door het versoberen van de programma's en de huisvesting. De reclassering zal de komend jaren de taakuitvoering moeten versoberen en zich selectiever gaan toeleggen op groepen, waarbij de kans het grootst is op vermindering van recidive.
Tevens vindt er in het kader van Modernisering Sanctietoepassing (MST) een verschuiving plaats naar meer vormen van extramurale sanctietoepassing (onder andere meer taakstraffen). Hiervoor komt in 2004 tien miljoen euro extra beschikbaar. Voor jeugdreclassering is 4,5, miljoen extra beschikbaar.
De tenuitvoerlegging van vervangende hechtenis voor niet betaalde boetes vindt vanaf 2004 plaats in een versoberd regime. Tot nu toe worden wanbetalers in de reguliere capaciteit opgenomen. De invoering van deze sobere plaatsen levert een besparing op. Vanaf 2005 worden de programma's in de gevangenissen en de huisvesting voor illegalen versoberd.

TBS
De TBS-inrichtingen hebben te maken met een forse wachtlijst van mensen die in het gevangeniswezen wachten op een plaats in een TBS-kliniek. Momenteel wordt een aantal mogelijkheden onderzocht om de wachtlijst in deze kabinetsperiode weg te werken. Om het aantal plaatsen te vergroten wordt onderzocht of tbs-voorzieningen met tijdelijke, meer sobere voorzieningen kunnen worden uitgebreid. Voorts wordt bekeken of binnen het gevangeniswezen meer behandeling, onder meer van tbs-passanten, te realiseren valt.

Ten slotte worden stappen gezet om de aansturing en positionering van de tbs-klinieken, nu nog uiteenlopend door het verschil tussen particuliere inrichtingen en rijksinrichtingen, eenduidiger te maken.

---

16 sep 03 15:35