Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Strengere regels voor inburgering

Maud Bredero
070 370 6698

4355
16.09.03

Justitiebegroting 2004
STRENGERE REGELS VOOR INBURGERING

Inburgering
Het kabinet wil in 2004 een wijziging van de huidige regelgeving realiseren, waarin de inburgering in het land van herkomst, het vrijgeven van het cursusaanbod en volledige outputfinanciering van gemeenten worden geregeld. Gezinsherenigers en gezinsvormers moeten dan in het land van herkomst de Nederlandse taal op basisniveau leren en kennis opdoen van de Nederlandse samenleving. Deze kennis en vaardigheden zullen worden getoetst als voorwaarde van toelating. Na het behalen van het basisniveau Nederlands zullen nieuwkomers zich in Nederland moeten voorbereiden op het inburgeringsexamen. Daarvoor kunnen zij terecht bij de gemeente die verantwoordelijk is voor de verdere integratie welke gericht is op een volwaardige participatie in de Nederlandse samenleving.
Dat schrijft minister Verdonk voor V & I in de toelichting op de begroting voor 2004.

Inburgering nieuwe stijl brengt met zich mee dat de kosten van de inburgering worden gedragen door de inburgeraars zelf. Degenen die met succes het inburgeringsexamen afleggen in Nederland, kunnen een gemaximeerde vergoeding voor de gemaakte kosten krijgen. Het budget voor inburgering wordt in 2004 verlaagd met ruim 57 miljoen euro. Een tijdelijke adviescommissie voor de normering van inburgeringseisen rapporteert in januari 2004 over de eisen die het Rijk kan stellen bij het inburgeringsexamen.
Ook oudkomers met een uitkering zullen het inburgeringsexamen met succes moeten afleggen.
Naast de aangekondigde wetswijzigingen zal ook in 2004 een compleet nieuwe wet inburgering in procedure worden gebracht. Daarin wordt dan het nieuwe stelsel van inburgering neergelegd.

Integratie
Het Kabinet wil in het integratiebeleid een nieuwe verdeling van verantwoordelijkheden tot stand brengen tussen de rijksoverheid, de gemeentelijke overheden, het maatschappelijk middenveld en allochtone en autochtone burgers. De landelijke overheid geeft weliswaar de kaders en de doelen aan, maar de integratie als proces moet tot stand komen in scholen, bedrijven, centra voor werk en inkomen, zorginstellingen, op sportvelden, in de wijk, in de buurt en op straat. Integratie vereist daarbij toerustig van minderheden, toenadering tussen minderheden en autochtonen en toegankelijkheid van onze maatschappelijke instellingen voor allochtonen. Het kabinet wil het leefklimaat verbeteren in wijken waar veel minderheden wonen en investeren in burgerschap om de sociale samenhang te verbeteren. Vrouwen uit minderheidsgroepen moeten in staat worden gesteld een positie te verwerven die meer past bij deze tijd. De integratie van jongeren uit minderheidsgroeperingen wordt bevorderd via opvoeding, onderwijs en criminaliteitspreventie. Het kabinet streeft ook naar versterking van de positie van minderheden op de arbeidsmarkt. Vooroordelen over en discriminatie van minderheden wordt tegengegaan. Daarnaast zal de weerbaarheid van de moslimgemeenschap tegen radicaliseringstendenzen worden vergroot. Net als voor inburgering geldt ook voor de integratie op deze terreinen dat de eigen verantwoordelijkheid van burgers voorop staat.

Noot voor de pers:
Separaat met de begroting 2004, heeft minister Verdonk de beleidsbrief, 'Integratiebeleid nieuwe stijl', naar de Tweede Kamer gestuurd.

---

16 sep 03 15:40