AVVV

Zorgnota 2004: verpleegkundigen kernberoep in de zorg

Koepelorganisatie AVVV: niet alle knelpunten opgelost

Zorgnota 2004: verpleegkundigen en verzorgenden kernberoepen in de zorg

De koepelorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, de AVVV, is gematigd positief over de Zorgnota 2004. Het nieuwe beleid van Minister Hoogervorst biedt verpleegkundigen en verzorgenden kansen om hun beroep op termijn beter uit te oefenen. Tegelijkertijd meent de AVVV dat met het nieuwe beleid niet alle knelpunten in de zorg zullen worden aangepakt. Daarom presenteert de AVVV vandaag 15 oplossingen die zowel leiden tot kostenbeheersing als tot een verdere verbetering van de kwaliteit van zorg.

Verpleegkundigen en verzorgenden: kernberoepen in de zorg De Zorgnota 2004 omschrijft de beroepen van verpleegkundige en verzorgende als 'kernberoepen' in de zorg. Wetenschappelijke onderbouwing van de beroepsuitoefening, bevordering van het kwaliteitsbeleid en samenhang tussen opleidingen en beroepsuitoefening noemt de Zorgnota als belangrijke doelen voor het nieuwe jaar. Ook het verbeteren van het imago en de aantrekkelijkheid worden vermeld.

Knelpunten blijven
Ondanks deze positieve toon, meent de AVVV dat in de Zorgnota niet alle knelpunten op een fundamentele manier worden aangepakt. De AVVV vreest dan ook dat een aantal maatregelen een averechts effect kan hebben. Zo kan het beleid dat tot doel heeft om het ziekteverzuim terug te dringen, juist leiden tot een verdere verhoging van de werkdruk van verpleegkundigen en verzorgenden. Ook andere maatregelen die de efficiency van de sector moeten vergroten, kunnen een averechts effect sorteren.

Constructieve oplossingen
Om een bijdrage te leveren aan het oplossen van de knelpunten, heeft de AVVV 15 oplossingen bedacht die niet alleen kostenbesparend zijn, maar die tegelijkertijd een betere kwaliteit van de zorg opleveren. De AVVV zal deze oplossingen inbrengen in het reguliere bestuurlijk overleg met de bewindslieden. De oplossingen zijn:

Oplossingen op het gebied van kostenbeheersing:
1. Experimenteer met alternatieve, goedkopere zorgvormen;
2. Maak beter gebruik van verpleegkundige deskundigheid in de eerste lijn;

3. Vereenvoudig de systematiek van indicatiestelling en verklein de complexe RIO-structuur;

4. Ontwikkel effectieve incentives om ziekteverzuim, WAO-instroom en personeelsverloop terug te dringen;

5. Stimuleer doelmatigheidsonderzoek naar veelvoorkomende complicaties.

Oplossingen op het gebied van kwaliteitsverbetering:
6. Zorgvernieuwing in samenhang;

7. Toepassing van best practices;

8. Benchmark de kwaliteit;

9. Tevredenheid als parameter;

10. Professionele normen tegen zorgverschraling.

Oplossingen op het gebied van positieve beeldvorming:
11. De beste imagocampagne;

12. Houd de studenten vast;

13. Geef uitdrukking aan waardering;

14. De directeur naar de werkvloer;

15. Echte prikkels voor het management.

Op www.avvv.nl vindt u onder 'Prinsjesdag 2003' een verdere toelichting op deze oplossingen. Bovendien worden relevante feiten en cijfers in de zorg hier gepubliceerd.

Nadere informatie:
B. Vogel, Beleidsadviseur Public Affairs, T (030) 291 90 57, b.vogel@avvv.nl


16 sep 03 15:49