ABVAKABO FNV

Uitstel overleg ABP-pensioenen

De centrales van overheidspersoneel hebben voorgesteld het overleg over de ABP-pensioenen op te schorten. Reden hiervoor zijn de vandaag bekendgemaakte kabinetsvoorstellen, die een eerder bereikt akkoord onderuit halen.

Over de ABP-pensioenen wordt overlegd tussen werkgevers en werknemers in de Raad voor het Overheidspersoneel (ROP). In een brief aan de werkgevers stellen de centrales voor om de gesprekken over herziening van het pensioenstelsel op te schorten. Op 4 juli 2003 werd een onderhandelaarsresultaat bereikt over versobering van de pensioenregeling. Gesprekken over de uitwerking en details zijn nog gaande. De werknemersorganisaties stellen nu voor het overleg te verdagen 'tot het moment waarop over de politieke en juridische haalbaarheid van de kabinetsvoorstellen duidelijkheid zal zijn bereikt'.

De kabinetsvoorstellen met betrekking tot
arbeidsongeschiktheidsregelingen en regelgeving rondom prepensionering ondergraven het in juli behaalde resultaat. De kabinetsvoorstellen strekken 'veel verder dan wij in onze zwaarste nachtmerrie konden dromen', aldus de brief.

Wanneer het overleg wordt opgeschort, komt er geen wijziging in de ABP-pensioenregeling tot stand. Gelet op het herstelplan van het ABP heeft dit gevolgen voor de premievaststelling. De centrales realiseren zich dat, maar vinden het onverantwoord op dit moment een akkoord te bezegelen, terwijl de gevolgen van de kabinetsvoorstellen voor de ABP-pensioenregeling niet te overzien zijn.

Door de centrales van overheidspersoeneel worden de belangen behartigd van werknemers bij de rijksoverheid, gemeenten, de politie, in het onderwijs, de kunstensector en bij defensie.

Meer informatie:
Peter Gortzak ACOP (06) 53749073 Jan Duijnhouwer CCOOP (06) 53244435 Cees Michielse CMHF (06) 12997282 Jan Witvoet AC (06) 51579750

16 sep 03 15:53