Socialistische Partij

Alarmlijn B II - Reacties op Troonrede

SP Alarmlijn massaal gebeld

`Meneer, het gaat toch om de mensen!'

SP Alarmlijn B II-team in actie

Tijd is tijd. Dat moesten de eerste bellers van de Alarmlijn B-II gedacht hebben. Kort na het alom bekende "Lang leve de Koningin" kwamen de eerste gesprekken binnen op het speciaal geopende nummer 0900 2025270. Het telefoonteam, bestaand uit twintig medewerkers, liet de door de NOS uitgezonden "hoedjesparade" voor wat het was en stortte zich op de binnenkomende telefoontjes. Alleen was er nog even applaus voor de bijzondere hoed van Tweede-Kamerlid Krista van Velzen.

De allereerste reactie van de dag liet er geen misverstand over bestaan: "Verschrikkelijk al die bezuinigingen en dan nog bij de mensen die het toch al veel minder hebben." Een ander kwam met een alternatief bezuinigingsvoorstel. "Schaf de monarchie af, dat is pas een echte bezuiniging," klonk het bitter en hoopvol tegelijk.

Een beller uit Apeldoorn vond dat het hele kabinetsbeleid teveel gestoeld is op aandacht voor de bedrijven en de economie. "Dat heb ik zojuist gehoord in de troonrede, maar het gaat toch uiteindelijk om de mensen!" Datzelfde vond ook de eerste Rotterdamse beller van de dag: "Ik vind het zwaar verontrustend. Sterker nog, ik vind het volstrekt asociaal."

Een half uur na het uitspreken van de Troonrede en al een paar honderd verontruste reacties verder, voegden ook de Eerste- en Tweede-Kamerleden zich bij het telefoonteam. SP Alarmlijn B II

14:25 uur Een mevrouw uit Goirle: "Het is duidelijk dat Gerrit Zalm aan de touwtjes trekt van dit kabinet." Een ander met alweer een bijzonder voorstel: "Misschien moeten we Michael Moore vragen een documentaire over Nederland te maken." Ook slaat het cynisme bij vlagen toe: "Deze plannen zijn rampzalig. Nog even en we kunnen aan het gebit van mensen aflezen hoe hun inkomsten zijn."

14:45 uur "We zijn zo'n drie kwartier bezig en ik geloof dat er al meer dan zeshonderd reacties binnen zijn,"klinkt het vanachter de speciaal voor de gelegenheid ingerichte "telefooncentrale" in de Marcus Bakkerkamer.

Iemand uit de zorg is blij dat ze er eindelijk doorheen komt. "Wel mooi hoor dat er zoveel gebeld wordt, daarom ben ik ook blijven wachten. Ik werk met demente bejaarden en ik kan je verzekeren dat deze mensen amper nog onder de douche gaan. Dan kan je toch rustig stellen dat deze overheid zich uiterst onbetrouwbaar opstelt."

Een ander maakt van de gelegenheid gebruik om z'n sympathie voor de SP kenbaar te maken. "Ik volg jullie al een tijdje en ik denk er over om lid te worden, kunnen jullie mij nog wat materiaal sturen?"

"Dit is zeer zorgelijk en ik kan allen maar vragen of jullie daar met z'n allen fanatiek tegen willen vechten om nog iets overeind te houden van wat in jaren is opgebouwd," schrijft Henk. Hij heeft de telefoonactie niet afgewacht en heeft zijn woede over de bezuinigingsvoorstellen verstuurd per mail: "Neem nou het nieuwe ziekenfondspakket. Het komt er toch gewoon op neer dat de rijken zich kunnen laten behandelen en de minderbedeelden het maar moeten uitzoeken,"schrijft hij.

15:10 uur Op het zelfde moment dat Minister Zalm aan de complete Tweede Kamer bekend maakt dat hij zojuist grootvader is geworden, belt een alleenstaande moeder uit Eindhoven. "Ik ben vooral bang voor dat totaal uitgeklede ziekenfondspakket."

Ook de oproep via www.sp.nl om mail te sturen wordt massaal beloond. En ook deze reacties liegen er niet om. Een bloemlezing: "De VVD is jaar na jaar aan de macht en voert jaar na jaar bezuinigingen door. Zalm is de grote boosdoener." En: "Bezuinigen omdat het slecht gaat oké. Maar niet over de rug van de mensen die zo hard geknokt hebben om Nederland op te bouwen tot wat het nu is. Voor iemand die hoog van de toren blies over normen en waarden, komt dit niet echt geloofwaardig over." Ook in de vele mails overwint cynisme het soms van verontrusting. "Iedereen die ziek, werkloos, arbeidsongeschikt, oud of zwak is een euthanasiepil geven. Dat lost alle problemen van dit kabinet op."

Iemand anders heeft tijd gevonden om een gedicht te schrijven:

Haagse Krengen

In Den Haag daar heb je de slechten Die spotten met de arbeidsrechten In Den Haag daar heb je de gemenen Die voeden arbeiders met stenen In Den Haag daar heb je de luizen Die sluiten zelfs de ziekenhuizen In Den Haag daar heb je de gogen Doen veel kwaad, dat is niet gelogen 'k had liever wat anders in Den Haag Nee, niet morgen maar vandaag.