ABVAKABO FNV

Reactie ABVAKABO FNV miljoenennota

EMBARGO TOT 16 SEPTEMBER 2003, 15.15 uur

Persverklaring ABVAKABO FNV naar aanleiding van de miljoenennota

ABVAKABO FNV, de grootste vakbond in de publieke sector, is van mening dat het kabinet met zijn aangekondigde beleid een volstrekt verkeerde weg is ingeslagen. De in de miljoenennota aangekondigde maatregelen zullen desastreuze gevolgen hebben voor de gehele publieke sector en de Nederlandse samenleving in zijn geheel.

ABVAKABO FNV zet zich in voor alle werknemers in de publieke sector, waaronder de zorg-en welzijnsector, het onderwijs en de ambtelijke sectoren, alsmede werknemers in de sociale werkvoorziening, mensen met een gesubsidieerde baan en werknemers in de openbare marktsector.

In deze reactie richten wij ons specifiek op maatregelen van het kabinet die direct en op dramatische wijze impact zullen hebben op de werkgelegenheid en het inkomensbeleid in de publieke sector. Daarnaast richten wij ons op de gevolgen voor de kwaliteit van de publieke dienstverlening. ABVAKABO FNV keert zich ook tegen een groot aantal andere maatregelen van het kabinet, die verder reiken dan de publieke sector. ABVAKABO FNV sluit zich dan ook volledig aan bij de brief inzake de miljoenennota die de FNV op 16 september 2003 naar de leden van de Tweede Kamer heeft verstuurd (www.fnv.nl). De FNV neemt hierin duidelijk stelling tegen onder meer de maatregelen van het kabinet op het gebied van de WAO, WW, (pre-) pensioenen en de gezondheidszorg.

Werkgelegenheid
Het kabinet vernietigt de komende jaren meer dan 42.000 arbeidsjaren bij de overheid. Wanneer wij rekening houden met deeltijdarbeid komt dit neer op een verlies van 50.000 banen. Het kabinet geeft echter niet aan welke taken hierdoor niet meer kunnen worden uitgevoerd. Een zogenoemde ' takendiscussie' wordt door het kabinet nog steeds uit de weg gegaan. Zowel bij lokale overheden, het openbaar bestuur als bij bijvoorbeeld de welzijnssector zullen harde klappen vallen. Dit werkgelegenheidsverlies, dat door het CPB wordt bevestigd, is het gevolg van de opeenstapeling van bezuinigingen van Balkenende I en II en ligt veel hoger dan aanvankelijk naar buiten is gekomen. Daarbovenop komt nog een banenverlies van ruim 30.000 in de gesubsidieerde arbeid. De forse bezuinigingen van het kabinet zijn een belangrijke oorzaak van het toenemende werkloosheidsprobleem. ABVAKABO FNV vindt het schokkend dat in een tijd van sterk oplopende werkloosheid het kabinet hieraan zelf zo'n grote bijdrage levert.

Inkomensbeleid
Het kabinet wekt de indruk de bestaande verhoudingen met sociale partners in de publieke sector te willen doorbreken. Door uit te gaan van een loondictaat wordt de sociale partners een wettelijk recht op vrije onderhandeling over arbeidsvoorwaarden ontnomen. Het kabinet heeft aangeven de salarissen in de publieke sector 1 procent te willen laten achterlopen bij de ontwikkeling van de lonen in de marktsector. Daarnaast wordt de ruimte beperkt door het achterwege laten van een vergoeding voor de incidentele loonontwikkeling. Deze achterstelling is principieel onaanvaardbaar.

De koopkracht van werknemers in deze sectoren wordt nog meer aangetast doordat pensioenpremies sterker stijgen dan in de marktsector. De negatieve gevolgen van de economische neergang worden op deze wijze eenzijdig en onevenredig hard afgewenteld op de ongeveer twee miljoen werknemers in de publieke sector.

Kwaliteit van de publieke dienstverlening
ABVAKABO FNV is ontstemd over de door het kabinet ingezette ramkoers. Zonder overleg met sociale partners en zonder visie wordt de publieke sector in Nederland hardhandig afgebroken. Deze bezuinigingen zullen leiden tot een aantasting van de kwaliteit van de publieke dienstverlening.

Ten slotte
ABVAKABO FNV beseft dat de huidige economische situatie in Nederland het kabinet verplicht tot een koerswijziging, waardoor bezuinigingen onontkoombaar zijn. Het kabinet bezuinigt echter teveel en bovendien onrechtvaardig. Wij strijden voor een eerlijke verdeling van de lasten. De nu aangekondigde maatregelen worden echter grotendeels eenzijdig afgewenteld op de publieke sector. Deze sector wordt enerzijds fors ingekrompen, terwijl de overblijvers anderzijds en tegelijkertijd te maken krijgen met loonachterstelling.

ABVAKABO FNV voorziet grote onrust en harde acties tijdens de komende CAO-onderhandelingen. Wij doen een dringend beroep op het kabinet om de huidige kabinetsplannen, na open en eerlijk overleg met de sociale partners, bij te stellen.