Aedes

Bezuinigingen versterken problematiek in achterstandswijken

16 september 2003

Aedes vereniging van woningcorporaties is geschrokken van de forse bezuinigingen op de begroting van VROM, is blij met de bevestiging van het maatschappelijk ondernemerschap van woningcorporaties, is goed te spreken over de aanpak van de knelpunten op de woningmarkt, maar is kritisch ten aanzien van de aanpak van achterstandswijken. Dit laat Aedes weten in een eerste reactie op de VROM-begroting 2004.

In deze kabinetsperiode komen de VROM-bezuinigingen op bijna 2,2 miljard euro uit, dat is maar liefst 13% van de totale bezuinigingen op de rijksuitgaven. VROM wordt daarmee onevenredig zwaar belast, want de VROM-uitgaven zijn in 2004 slechts 2,6% van de totale begrote rijksuitgaven. Aedes vindt dit een zorgwekkende situatie omdat de verloedering en onveiligheid in aandachtswijken moet worden aangepakt. Ook de forse bezuinigingen op de begroting van VWS versterken deze ongerustheid. Aedes stelt dat de stedelijke vernieuwing alleen maar succesvol kan zijn als naast de `stenen' ook de sociale pijler wordt meegenomen. "In de begroting ontbreekt het benodigde geld voor bijvoorbeeld opvang, begeleid wonen, welzijn en reclassering. Dan heb je straks in een achterstandswijk prachtige huizen staan maar is het er nog steeds niet prettig wonen," waarschuwt Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen.

Ruimte voor marktgerichte huren De oplossing voor het verbeteren van de marktwerking en het bevorderen van doorstroming op de woningmarkt zoekt minister Dekker van VROM in een verruiming van het huurbeleid. Aedes is blij met de aankondiging dat de minister aan verhuurders ruimte wil bieden voor meer marktgerichte huurprijzen waarbij de prijs en de kwaliteit van de woning in verhouding staan. Aedes pleit al geruime tijd voor een verruiming in het huurbeleid in combinatie met nieuwbouw om de noodzakelijke doorstroming op de woningmarkt te stimuleren. Dit biedt tevens de mogelijkheid om de mensen die huursubsidie ontvangen blijvend, ondanks de bezuinigingen, goede en betaalbare huisvesting te bieden.

Met de oplossingsrichting van minister Dekker wordt een prima basis gelegd om verder te praten over de toekomst van het huurbeleid.

Investeren Er wordt door VROM een dringend beroep gedaan op de corporaties om te investeren in de woningbouwproductie en de stedelijke vernieuwing. In 2002 investeerden woningcorporaties als private partijen al zo'n 4 miljard euro. Om deze investeringen een verdere impuls te geven, vragen woningcorporaties om een gezond investeringsklimaat. Dit betekent concreet:


- Meer locaties voor de bouw van huurwoningen zoals het benutten van beschikbare bouwlocaties die nu door het ontbreken van vraag niet op gang komen.

- Goede investeringscondities voor woningcorporaties. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om langdurige zekerheid over fiscale condities rond de vennootschapsbelasting, overdrachtsbelasting en het verlaagde BTW-tarief.

- Het bieden van ruimte voor ondernemerschap in de vorm van het verder stroomlijnen en schrappen van wet- en regelgeving. De aangekondigde aanpak hiervan wacht Aedes dan ook met hooggespannen verwachting af. Zo zou een forse uitbreiding van het Besluit Beheer Sociale-Huursector (BBSH), waaronder voorschriften over het formuleren van een verkoopbeleid, haaks staan op voornoemd vertrekpunt.

Ondanks dat iedereen in Nederland te maken krijgt met bezuinigingen, staan woningcorporaties voor de groepen die het hardst getroffen worden. Mensen met een kwetsbare positie op de woningmarkt kunnen rekenen op de inzet van woningcorporaties.