NSO

Drastische verhoging tabaksaccijns schiet doel voorbij

Leidschendam, 15 september 2003

P E R S B E R I C H T
Onder embargo tot dinsdag 16 september 15.15 uur

Drastische verhoging tabaksaccijns schiet doel voorbij

Een verhoging van de tabaksaccijns met 46 eurocent per pakje sigaretten per 1 februari 2004, zal niet leiden tot de door het Kabinet nagestreefde 406 miljoen euro extra inkomsten. Dat is de stelling van het PVT, Platform Verkooppunten Tabak, waarin samenwerken:
Belangenvereniging Tankstations, BETA; Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, CBL;
Landelijke Belangenvereniging van Tabaksdistributeurs, LBT-Nederland; NSO, branche-organisatie voor de tabaksdetailhandel; VNPI, Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie
Een verhoging met 46 eurocent accijns per pakje betekent een verhoging van de consumentenprijs van tenminste 55 eurocent.

Bij een dergelijke drastische verhoging van de tabaksprijs treden er namelijk drie effecten op waardoor de gewenste extra accijnsopbrengst niet gehaald wordt:
+ De smokkel van goedkopere sigaretten uit het buitenland zal toenemen;
+ Toename grensaankopen in Duitsland en België; + Rokers stappen over van A-merken naar de goedkopere B-merken;

Alle drie de effecten leiden juist tot minder accijnsinkomsten voor de overheid, in plaats van meer.
Jaarlijks incasseert de overheid reeds 1,8 miljard Euro aan tabaksaccijns. Het Kabinet wil deze inkomsten met 406 miljoen Euro verhogen. Om de extra accijnsinkomsten te realiseren is het volgens het PVT beter om een verhoging van de tabaksprijs stapsgewijs in te voeren. Een stapsgewijze accijnsverhoging leidt tot minder marktverstoring. Bovengenoemde effecten treden dan in mindere mate op.

Einde persbericht