PER SALDO

Dinsdag 16 september 2003

---


---

Budgethoudersvereniging Per Saldo:
'Verhoging van eigen bijdragen is onverantwoord'

De eigen bijdrage voor zorg, hulp en begeleiding uit de AWBZ wordt volgend jaar naar verwachting ruim twee keer zo hoog. Ook mensen met een persoonsgebonden budget gaan volgend jaar veel meer zelf betalen. Ze zullen honderden, en soms zelfs duizenden euro's extra op tafel moeten leggen voor hun zorg, hulp en begeleiding. Dat blijkt uit de begroting voor Volksgezondheid, die de regering vandaag heeft gepresenteerd. Budgethoudersvereniging Per Saldo vindt deze ontwikkeling onverantwoord. De vrijheid die het persoonsgebonden budget geeft, wordt direct weer ingeperkt als het budget dat mensen ontvangen te laag is om voldoende goede zorg, hulp en begeleiding in te kopen.

De eigen bijdragen in de AWBZ moeten volgen jaar 180 miljoen euro extra opbrengen, zo schrijft de regering in de begroting voor 2004. Volgens een woordvoerder van het ministerie van VWS komt 150 miljoen hiervan voor rekening van de extramurale zorg. Dat is zorg, hulp en begeleiding voor mensen die thuis wonen. Deze zorg en hulp wordt geleverd in natura door instellingen of door mensen zelf georganiseerd met een persoonsgebonden budget. Volgens cijfers van het Centraal Administratie Kantoor Bijzondere Zorgkosten (CAK) kwam er vorig jaar 102 miljoen euro binnen aan eigen bijdragen voor extramurale zorg. Dat bedrag moet in 2004 dus bijna 2,5 keer zo hoog worden om de bezuinigingsdoelstellingen van de regering te halen.

Het is nog niet duidelijk hoe de regering de voorgenomen verhoging van de eigen bijdragen precies wil regelen. De tabellen voor de eigen bijdragen moeten nog worden aangepast. Maar om bijna 2,5 keer zo veel geld binnen te halen, zullen de eigen bijdragen vermoedelijk op zijn minst moeten verdubbelen. Mensen betalen dan een groot deel van de zorg, hulp en begeleiding zelf. Ook als ze gebruik maken van het persoonsgebonden budget. De eigen bijdrage wordt dan namelijk in mindering gebracht op hun budget.

De regering heeft wel extra geld uitgetrokken om de nadelige gevolgen van de plannen te verzachten, met name voor mensen met een laag inkomen. Dat gebeurt via de aftrek van buitengewone uitgaven voor de inkomstenbelasting. Maar de compensatie via de buitengewone uitgaven is erg beperkt. Om te beginnen geldt er een drempel, waardoor lang niet alle kosten aftrekbaar zijn. Bovendien krijgen mensen maar een klein deel van hun aftrekbare kosten terug van de Belastingdienst.

Per Saldo, de belangenorganisatie van mensen met een persoonsgebonden budget, maakt zich grote zorgen over deze plannen. Per Saldo pleit al jaren juist voor de afschaffing van de eigen bijdrage voor zorg, hulp en begeleiding. Mensen met een handicap, chronisch zieken, mensen met psychiatrische problemen en ouderen worden door een opstapeling van drempelbedragen, inkomensgrenzen en eigen betalingen steeds meer op kosten gejaagd. Verdere verhoging van de eigen bijdragen is daarom onverantwoord, aldus Per Saldo.

Noot voor de redactie (