LAD

Nieuws

LAD in eerste reactie op Prinsjesdag: kabinetsbeleid heeft dramatische gevolgen voor gezondheidszorg

De plannen van het kabinet-Balkenende die op 16 september, Prinsjesdag-2003 officieel worden gepresenteerd hebben dramatische gevolgen voor de continuïteit en de kwaliteit van de gezondheidszorg en van de medische beroepsuitoefening. Blijkbaar ziet de overheid de zorgsector inmiddels in de eerste plaats als kostenpost en nauwelijks meer als sector van maatschappelijk én van economisch nut.

De LAD vindt dat scherp moet worden gelet op het kostenniveau. Maar door de gigantische ombuigingen die nu uit de bus rollen, wordt een dikke streep gezet door in gang gezette ontwikkelingen. Hierdoor zullen op termijn de kosten juist weer gaan oplopen.

Specifiek voor de artsen vreest de LAD dat de aantrekkingskracht van het beroep zal verslechteren. De tekorten aan artsen worden weliswaar langzamerhand ingelopen, maar voordat vraag naar en aanbod van dokters in evenwicht zijn zal meer geld nodig zijn. Uitbreiding van de opleidingscapaciteit zonder dat medisch specialisten daarvoor de noodzakelijke faciliteiten en middelen krijgen zal leiden tot kwaliteitsverlies van de opleidingen.

De loonontwikkeling in de zorgsector moet zodanig zijn dat niet opnieuw achterstand ontstaat ten opzichte van de marktsector. De LAD vindt dat het geld dat terugdringen van ziekteverzuim en vermindering van arbeidsongeschiktheid oplevert, moet worden besteed aan initiatieven om (arbeids)kosten in de gezondheidszorg te verminderen en (arbeidsmarkt)knelpunten op te lossen.

Goede randvoorwaarden zijn essentieel voor het kwaliteitsniveau van de medische beroepsuitoefening. Gelijktrekken van arbeidsvoorwaarden zoals tussen medisch specialisten in de algemene ziekenhuizen en in de academische ziekenhuizen, afschaffen van eigen bijdragen in de opleidingskosten, garanderen van de mogelijkheden tot deeltijd-opleiding, stagevergoedingen voor co-assistenten, en alternatieven om aantasting van pensioenvoorzieningen enigszins binnen de perken te houden zijn slechts enkele voorbeelden.

Eenzijdige maatregelen van de overheid zoals die nu naar buiten komen zijn perspectiefloos, aldus de LAD in een eerste reactie.