Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-211

Den Haag, 16 september 2003

Kabinet versterkt checks and balances beursgenoteerde vennootschappen

Het kabinet wil ondernemingsklimaat verbeteren, de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsland vergroten en het vertrouwen in Nederlandse ondernemingen en ondernemingsbesturen herstellen. Versterking van de checks and balances in ondernemingen is daarvoor van groot belang. De voorstellen van de commissie Tabaksblat staan daarin centraal. De plannen van het kabinet staan beschreven in het begrotingshoofdstuk IXB.

Het kabinet wil het krachtenveld waarin de vaststelling van bestuurdersbeloningen plaatsvindt wijzigen. De Commissie Tabaksblat gaf al eerder aan dat de actoren die het evenwicht hierin bepalen, niet met elkaar in balans zijn. Het kabinet is van mening dat hierbij rekening moet worden gehouden met factoren als contractvrijheid, de internationale context waarin ondernemingen opereren en dat het niet aan de overheid is maximuminkomens in de marktsector vast te stellen. Beursgenoteerde vennootschappen moeten voortaan in het jaarverslag volledige verantwoording afleggen over de corporate governance code. De code wordt wettelijk verankerd via het 'pas toe of leg uit'- principe.

Verder moet de algemene vergadering van aandeelhouders de algemene lijnen van het beloningsbeleid van ondernemingsbestuurders vaststellen en van tevoren optie- en aandelenregelingen goedkeuren. Dit geldt voor alle naamloze vennootschappen. Deze maatregelen zijn inmiddels met een nota van wijziging op het wetsvoorstel aanpassing structuurregime in de wet opgenomen.

In december 2003 wordt de definitieve versie van de conceptcode voor goed ondernemingsbestuur bekend. In het najaar van 2003 maakt het kabinet de voornemens bekend rond de bezoldiging van bestuurders en toezichthouders in de (semi-) publieke sector.

Na presentatie van de definitieve voorstellen van de commissie Tabaksblat neemt het kabinet een besluit over de inzet van fiscale maatregelen. De afschaffing van de aftrekbaarheid van optieregelingen voor de vennootschapsbelasting wordt als mogelijkheid gezien.

Inperking van de werking van jurisprudentie van omvangrijke afvloeiingsregelingen (de zogenaamde kantonrechtersfomule) voor leden van raden van bestuur moet plaatsvinden via wettelijke maatregelen. De beperking is gericht op zowel de opbouw als op inperking tot basissalaris. Nu worden ook bonussen en optieregelingen meegewogen.

Om meer invloed uit te kunnen oefenen moeten de aandeelhouders daadwerkelijk in staat worden gesteld om de algemene vergadering bij te wonen, kennis kunnen nemen van noodzakelijke informatie en daar hun stem uitbrengen. Om dit mogelijk te maken zal het kabinet wettelijke maatregelen voorstellen op het gebied van elektronische informatievoorziening en stemmen op afstand. In Europees verband zal het kabinet zich actief inzetten voor het ontwerpen van een richtlijn betreffende grensoverschrijdend stemmen door aandeelhouders. Bovendien moeten aandeelhouders die ontevreden zijn over het toezicht de raad van commissarissen kunnen ontslaan.

Om de vergelijkbaarheid van de financiële verslaggeving van beursgenoteerde ondernemingen te verbeteren moeten hoogwaardige en internationaal geharmoniseerde verslaggevingstandaarden worden toegepast. Dit zal vanaf 2005 plaatsvinden op basis van Europese regelgeving volgens de International Financial Reporting Standards van de International Accounting Standards Board. Om te voorkomen dat kleine ondernemingen op achterstand raken zullen ook de Nederlandse jaarrekeningvoorschriften worden gemoderniseerd. De Autoriteit Financiële Markten zal op de naleving van de standaarden door beursgenoteerde ondernemingen toezien.

De maatregelen op een rij


· Nota bezoldiging bestuurders en toezichthouders in de (semi-) publieke sector


· Wettelijke regeling vaststelling bezoldigingbeleid en goedkeuring optieregelingen door aandeelhouders


· Wettelijke verankering van een corporate governance code


· Wettelijke regeling toezicht en handhaving jaarrekeningvoorschriften


· Wettelijke regeling toezicht accountants


· Wettelijke regeling flexibilisering ondernemingsrecht


· Behandeling wetsvoorstel herziening structuurregeling en nieuwe rechten voor aandeelhouders


· Voltooiing wetsvoorstel herziening personenvennootschappen


· Indiening wetsvoorstel vereenvoudiging bv recht


· Indiening wetsvoorstel modernisering jaarrekeningrecht (uitvoering EU richtlijn)


· Indiening wetsvoorstel stemmen op afstand


· Indiening wetsvoorstel elektronische communicatiemiddelen