European Commission

IP/03/1254

Brussel, 16 september 2003

Commissie start raadpleging over juridische problemen voor ondernemingen die elektronisch zakendoen

De Europese Commissie heeft een acht weken durende raadpleging op internet gestart over juridische belemmeringen waarmee ondernemingen nog steeds te kampen hebben wanneer ze gebruik maken van elektronische handel en andere elektronische zakelijke toepassingen. Dergelijke problemen kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van uiteenlopende nationale wetsbepalingen inzake elektronische facturering of van een verschillende juridische behandeling van on-line- en off-linezakendoen. De Commissie wil informatie inwinnen over de resterende praktische redenen om niet op elektronische wijze zaken te doen. Aan deze raadpleging kan tot 7 november 2003 door alle ondernemingen worden deelgenomen. De resultaten van de raadpleging zullen worden gepresenteerd en verder besproken tijdens een conferentie die in maart/april 2004 in Brussel zal plaatsvinden.

Commissielid voor Ondernemingen Erkki Liikanen verklaarde het volgende: «Het EU-rechtskader voor e-zakendoen is overal ingevoerd. Het is nu tijd om de inventaris van de resterende belemmeringen op te maken en te beslissen hoe ze moeten worden opgeheven. Deze discussie moet worden gebaseerd op praktische voorbeelden en ervaring, en niet alleen op theoretische meningen over wat mis kan gaan.»

De raadpleging over de juridische belemmeringen voor e-zakendoen is gericht aan ondernemingen die aan e-zakendoen deelnemen en ervaring hebben met on-linezakendoen. Brancheorganisaties, kamers van koophandel en andere belangstellenden worden verzocht hun leden in te lichten over de raadpleging en de Commissie - per e-mail - mee te delen wat in het algemeen hun mening is over het bestaande rechtskader voor e-zakendoen in de Europese Unie en de toetredende landen. Er zal met alle opmerkingen terdege rekening worden gehouden bij de evaluatie van wat tot dusver is bereikt en op welke gebieden verdere vooruitgang nodig is om een gunstig klimaat voor e-zakendoen in Europa te scheppen.

De belanghebbenden worden verzocht de vragenlijst te raadplegen op de volgende webpagina:

http://europa.eu.int/yourvoice/consultations/index_nl.htm

Voor deze snelle en gebruikersvriendelijke vragenlijst wordt gebruik gemaakt van het instrument voor interactieve beleidsvorming (Interactive Policy Making, IPM) van de Commissie (zie IP/01/519), dat tot doel heeft te zorgen voor beter bestuur door gebruik te maken van internet voor het verzamelen en analyseren van reacties. In januari
2004 zal een samenvatting van de antwoorden worden gepubliceerd.

Bovendien kunnen algemene opmerkingen worden ingezonden op :

entr-ict-e-business-law@cec.eu.int.

Alle ontvangen opmerkingen zullen worden gepubliceerd op de website van de Commissie:

http://europa.eu.int/comm/enterprise/ict/policy/b2b-con2003/index.htm

Achtergrond:

Een Europees initiatief op het gebied van de elektronische handel: COM(97) 157 definitief van 15.4.1997:

http://www.cordis.lu/esprit/src/ecomcom.htm

Het effect van de e-economie op de Europese ondernemingen: economische analyse en beleidsgevolgen: COM(2001) 711 definitief van 29.11.2001:

http://europa.eu.int/comm/enterprise/ict/policy/doc/com_2001_711_nl.pd
---

Actieplan eEurope 2005: COM(2002) 263 definitief van 28.5.2002 :

http://europa.eu.int/comm/enterprise/ict/policy/doc/com_2002_236.pdf