KNMG


Bezuinigingen desastreus voor gezondheidszorg, geen kostenbeheersing op lange termijn

In een eerste voorlopige reactie op de Zorgnota van VWS laat de KNMG weten te verwachten dat de forse ombuigingen een desastreus effect hebben op de gezondheidszorg. De voorgestelde ingrepen leiden ertoe dat de problemen op de schouders van de burger belanden. Nog maar kort ingezette koerswijzigingen in de richting van een meer vraaggereguleerde zorg met onder andere als doel de kostenstijging op lange termijn te beheersen, worden in de kiem gesmoord. Hierdoor wordt ook de positie van de patiënt weer verzwakt.

De voorgestelde maatregelen zullen de arbeidsomstandigheden en
-voorwaarden van artsen danig verslechteren. De werkdruk voor artsen zal onaanvaardbaar toenemen, waardoor de aantrekkelijkheid van het beroep zal afnemen.

De overheid vraagt de sector een grotere verantwoordelijkheid te nemen voor de kwaliteit en de doelmatigheid van de zorg, hetgeen de KNMG toejuicht. De weg daartoe wordt echter niet duidelijk en de middelen worden niet beschikbaar gesteld, integendeel. De bezuinigingen zijn daarom slecht voor de patiënt en slecht voor de arts. De KNMG verwacht van de overheid, gegeven de demografische kentering die een grotere groei van de zorgvraag met zich brengt, een visie op de toekomst die het niveau van de boekhouder overstijgt.