Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 16 september 2003

Uitreiking Wens Menu Koninklijk Horeca Nederland

WOERDEN, 16 september 2003 - Tijdens de Prinsjesdagborrel van VNO-NCW op dinsdag 16 september in het internationaal Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag, bieden VNO-NCW en Koninklijk Horeca Nederland een Wens Menu aan de leden van het kabinet aan.

Voorzitter Jacques Schraven van werkgeversorganisatie VNO-NCW zal het eerste exemplaar rond 16.00 uur uitreiken aan mevrouw Karien van Gennip, staatssecretaris van Economische Zaken. Met dit Wens Menu laat Koninklijk Horeca Nederland de regering weten, dat het ondernemersklimaat voor de horeca, de gastheren van de samenleving, nog heel wat verbeterpunten kent om de consument volop te kunnen laten genieten...

De nieuwe regering heeft een motto neergelegd, waarbij "Minder Regels" er voor de ondernemer uitspringt. Voorlopig nog steeds in negatieve zin. De overheid weet nog steeds geen einde te maken aan de wirwar van regels en het worden er steeds meer. Daarnaast zijn veel regels tegenstrijdig, mede door gebrek aan afstemming tussen de verschillende instanties. De horeca is inmiddels behoorlijk inventief in het vinden van oplossingen, maar het zou beter zijn als er structureel wat aan gedaan wordt. Vandaar dit Wens Menu.

Koninklijk Horeca Nederland denkt graag actief mee met de overheid om knelpunten weg te werken. In het Wens Menu worden negen issues aangesneden. Er zijn niet alleen teveel, maar vooral onnodige regels, die horecaondernemers op diverse terreinen frustreren. De administratieve lasten zijn mede hierdoor veel te hoog. Wanneer gemeenten zouden werken met een geïntegreerd horecabeleid, zou dat horecaondernemers al een heel stuk ontlasten. Het kabinet moet gemeenten hier in het kader van 'minder regels' nadrukkelijker op aanspreken.

Door de toenemende criminaliteit en onveiligheid waar zij slachtoffer van zijn, voelen horecaondernemers zich in de kou gezet door een overheid, die het bestrijden van criminaliteit en overlast niet tot topprioriteit maakt. Er is behoefte aan een strafrechtelijke keten zonder zwakke schakels: meer inzet en rendement van politie, meer officieren van justitie en rechter; structureel voldoende capaciteit.

Het "Wens Menu" en de "Receptuur" van de menukaart kunt u digitaal bekijken. Lees Smakelijk!

Noot voor de redactie -