HBO-Raad


verschenen op: 16-09-2003

Reactie hogescholen op Rijksbegroting 2004

Bescheiden impuls voor bijdrage hogescholen aan kenniseconomie

De Nederlandse hogescholen, verenigd in de HBO-raad, zien zowel positieve als negatieve ontwikkelingen in de onderwijsbegroting 2004. Positief is de waardering voor de rol van hogescholen op gebied van kennisinnovatie. Er komt geld voor masteropleidingen en voor het aanstellen van meer lectoren. Negatief is het totale financiële plaatje. Mede door de korting van Balkenende I loopt het bedrag dat hogescholen per student te besteden hebben verder terug.

Als Nederland zijn ambities op gebied van de kenniseconomie wil waarmaken zal een hoger percentage van de jongeren moeten deelnemen aan het hoger onderwijs. De hogescholen zijn positief over de duidelijkheid waarmee het kabinet stelt dat deze groei alleen kan komen uit een betere doorstroom vanuit het mbo. Een integrale visie op de versterking van de beroepskolom wordt echter gemist. Zo vrezen de hogescholen dat invoering van de prestatiebeurs in het mbo van negatieve invloed is op de doorstroming naar het hbo.

De hogescholen zien het als een doorbraak dat zij nu geld ontvangen voor professionele masteropleidingen. Het gaat om de opleidingen tot nurse practitioner en physician assistant. Afgestudeerden van deze masteropleidingen zullen in de toekomt het gat tussen arts en verpleegkundige opvullen. Hiermee leveren zij een vernieuwende bijdrage aan het wegwerken van knelpunten in de zorg. Een andere bijdrage aan kennisinnovatie leveren hogescholen met het aanstellen van lectoren. Dit zijn specialisten die samen met docenten, studenten en het bedrijfsleven kennis binnen een bepaald vakgebied actualiseren. Ook zorgen zij voor een betere circulatie van kennis tussen hogescholen en bedrijfsleven. Voor uitbreiding van deze wijze van werken wordt in de onderwijsbegroting een bescheiden bedrag uitgetrokken.

Het grootste punt van kritiek van de hogescholen betreft het totale hbo-budget voor de komende vijf jaren. De begroting maakt op bladzijden 171 en 172 duidelijk dat 20.000 extra studenten voor een gelijkblijvend totaalbedrag moeten worden opgeleid. Het totale financiële plaatje ziet er zo somber uit, ondermeer omdat de efficiencykorting van het kabinet Balkenende I (bijna 65 miljoen Euro) gewoon is blijven staan.

Voor hogescholen zal deze teruggang zeer moeilijk zijn op te vangen. Hogescholen willen de kwaliteit van hun onderwijs op peil houden en het aantal studenten dat zonder diploma de opleiding verlaat beperken. Dit vraagt een intensievere begeleiding van studenten en niet minder geld per student.
Terug terug